Peović (RF) i Zekanović (HS) o uređenju groblja vojnika NDH

11:30 / 30.11.2021.

Autor: Hina/HRT

Saborski zastupnici Katarina Peović (RF) i Hrvoje Zekanović (HS)

Saborski zastupnici Katarina Peović (RF) i Hrvoje Zekanović (HS)

Foto: Patrik Macek / HRT

Katarina Peović (RF) problematizirala je u utorak potporu, odnosno zaključak saborskog Odbora za ratne da se uredi vojno groblje vojnika NDH od 1941. do 1945. na Mirogoju? Na to je oštro reagirao Hrvoje Zekanović (HS) upitavši treba li onda "razbacati kosti"?

- Što biste vi, razbacali kosti uokolo, kao što su četnici razbacali po Vukovaru, da ih i danas tražimo? Sjajno, odgovorio je Katarini Peović Hrvoje Zekanović u slobodom saborskom govoru.


Peović, koja je i članica Odbora za ratne veterane, izvijestila je kako je Odbor prošli tjedan od svog predsjednika Josipa Đakića (HDZ) dobio prijedlog zaključka da se treba urediti ustaško groblje na Mirogoju, kao "groblje hrvatskih vojnika od 1941. do 1945.".


- Na moje inzistiranje zaključak je izmijenjen i Đakić je prihvatio da se to groblje nazove grobljem NDH vojnika, rekla je Peović.


- Brzo smo shvatili o čemu se radi, brzo je to hrvatsko prešlo u ono što stvarno je, a to je NDH, rekla je zastupnica, naglasivši kako nije prihvaćen njen prijedlog da se Odbor jasno odredi o korištenju izraza hrvatski vojnici za ustaše i domobrane.


Zekanović: Ljevica se uvjek vraća na II. svjetski rat


Zekanović zanimljivim drži da se "zastupnici s ljevice uvijek vraćaju na Drugi svjetski rat". Osobno nikada u Saboru nisam spomenuo ustaše, ali sam to čuo s ljevice sto, tisuća puta, dodao je.


Ustvrdio je i kako mu se "kolege iz Zeleno-lijevog bloka smiju".


- Mi smo očito država slučaj: od Hrvoj Šipek, Držena Jelenića...Nama Mamić ukazuje na propuste hrvatskog sudstva, mi smo očito država slučaj, kad netko može doći ovdje i žaliti što će kosti, bilo čije, biti pokopane na dostojanstven način, ustvrdio je Zekanović koji je u svom istupu Sabor nazvao Hrvatskim državnim, a što je zasmetalo dijelu zastupnica.


Glasovac: Zaostali ste u vremenu, Zekanović: A tko ima Titove slike?


- Sabor je to ime nosio za vrijeme NDH, rekla je Peović. 


Sabina Glasovac (SDP) je ocijenila da "Zekanovićevo spominjanje Hrvatskog državnog sabora nije omaška". On je zaostao u vremenu i prostoru, dodala je.


- Ako je netko zaostao u vremenu, onda ste vi iz SDP-a. Još uvije imate Titove slike u prostorijama, uzvratio joj je Zekanović, podsjetivši da se Sabor do 2002. službeno zvao Hrvatskim državnim saborom.


- Zvat ću ga kako hoću, koliko god vas to smetalo, rekao je kolegicama.

Vili Matula (ZLB) zapitao se zašto Sabor ne bi donio Etički kodeks sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa o kojemu će danas raspravljati u prvom čitanju.


- Po tom zakonu, predstavnička tijela lokalnih jedinica morat će izraditi etičke kodekse, pa je nejasno zašto ga Sabor još nema, kazao je Matula, navodeći da je ZLB početkom godine inicirao donošenje Kodeksa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!