17:43 / 30.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Peović: Ucjene veledrogerija u jeku pandemije

-

-

Foto: - / -

Članovi Radničke fronte na konferenciji za novinare osvrnuli su se na dug prema veledrogerijama koji je dosegnuo 5 milijardi kuna.
Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u petak je pozdravila najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije kako se ne bi ponovno dovodili u talačke situacije da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenucima krize.

➡️ Veledrogerije uvjetuju isporuku, premijer poručuje da će lijekova biti
➡️ Herceg: MEDIKA potražuje 1,8 milijardi od bolnica i ljekarni 
➡️ 
Obustavljena isporuka lijekova bolnicama na zadarskom području 
➡️ Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom 

- Pozdravljamo najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije. Prvi razlog je situacija u kojoj se ne možemo dovesti u talačku situaciju da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenutku krize, rekla je Peović na konferenciji za medije na Trgu sv. Marka govoreći o sadašnjoj situaciji vezanoj uz veledrogerije.

Napominjući kako je točno da veledrogerije ne određuju cijene lijekova već se one određuju pravilnicima,  upozorila je i da su ti pravilnici omogućili da marže budu i do 8,5 posto više od cijene lijekova. Uz to, referentna cijena lijeka se određuje prema prosječnoj cijeni lijeka u referentnim zemljama (Slovenija, Češka, Italija i Francuska) i koje su razvijenije od Hrvatske.  Peović je kazala i da lijekovi poskupljuju zbog kašnjenja naplate, a što je ugrađeno u cijenu lijeka.

Pozvala je i da se kupuju lijekovi koji su domaće proizvodnje jer se ne možemo dovesti u situaciju da nam nedostaje nekih lijekova. Istaknula je da je potrebno naći novce, ne samo za financiranje domaće proizvodnje lijekova, već i za osnivanje državne veledrogerije za čije bi se osnivanje sredstva mogla naći korištenjem europskih sredstava, povoljnih linija HABOR-a te prestankom financiranja iz državnog proračuna Crkve i nabavke vojnih aviona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!