19:27 / 19.04.2018.

Autor: D.M./M.M./I.M./HRT

'Perharić je dao lažni iskaz kada sam ga pozvao na odgovornost štiteći hrvatske nacionalne interese'

Foto: Ivan Borna Filic/PIXSELL

Foto: Ivan Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrdoljak je optužen zbog prijetnji koje je, kao ministar gospodarstva, u studenome 2015.te, uputio Hrvoju Perhariću, hrvatskom članu Uprave Nuklearne elektrane Krško.
Prema mojim procjenama, u mandatu gospodina Hrvoja Perharića Hrvatska je izgubila preko dvije milijarde kuna što je trećina zagrebačkog proračuna, to su deseci radnih mjesta, rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik Hrvatske narodne stranke na konferenciji za novinare. Perharića je optužio da kao hrvatski član uprave Nuklearne elektrane Krško zapravo štiti slovenske interese.

I tada sam želio, i to ne prvi put, zaštititi hrvatske nacionalne interese, hrvatska radna mjesta, hrvatske poduzetnike i hrvatske tvrtke pokušavajući se izboriti za poštivanje međudržavnog ugovora. Za ljude da imaju posao, da dobiju plaće i da doprinose razvoju gospodarstva i bruto društvenog proizvoda. Istina je da je čovjek dao lažni iskaz jer sam ga pozvao na odgovornost štiteći prvenstveno hrvatske nacionalne interese. U trenutku kad sam ga pozvao na odgovornost, odlučio je dati lažni iskaz  kako bi me osobno diskreditirao i na taj način zadržao svoju poziciju i nastavio kontinuirano brinuti o slovenskim plaćama, poduzetnicima i radnim mjestima - ne poštivajući međunarodni ugovor, rekao je Vrdoljak. 

Pozvao je sve medije, državne institucije i političke opcije u Hrvatskoj da do zadnjeg detalja istraže poštuje le se međudržavni ugovor. Siguran sam da kada se sve to utvrdi, svima će biti jasno, da i prošle godine kada smo odlučili ući u Vladu RH, nije bilo prvi put da hrvatske interese stavljam prije svojih osobnih ili stranačkih interesa.

Vrdoljak je rekao kako njegovi svjedoci u istrazi nisu pozvani dati izjavu. Ponovio je kako je optužnica temeljena samo na lažnom iskazu gospodina Perharića. Na pitanje postoji li snimka razgovora, Vrdoljak je rekao da će se to pokazati u sudskom procesu. Jedino bitno i relevantno je da sam tražio odgovornost od čovjeka koji je godinama uništavao radna mjesta u Hrvatskoj. Kad sam ga pozvao na odgovornost, nije imao drugog izbora nego mene osobno diskreditirati.

Općinski kazneni sud u Zagrebu krajem ožujka potvrdio je optužnicu protiv Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatske narodne stranke, zbog prijetnji koje je, kao tadašnji ministar gospodarstva, u studenome 2015.te, uputio Hrvoju Perhariću, hrvatskom članu Uprave Nuklearne elektrane Krško. 

U istom razdoblju, navodno - trajao je i sukob oko mjesta hrvatskog člana uprave u Nuklearnoj elektrani Krško kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija.Na svom Facebook profilu reagirao je i Ivan Vrdoljak. "Prema mojim informacijama, na preporuku slovenskih odvjetnika i slovenskog člana Uprave, predloženo je podizanje lažne kaznene prijave. Prijava se temelji isključivo na lažnom iskazu Hrvoja Perharića s ciljem očuvanja isključivo slovenskog interesa. Zbog ponašanja slovenske strane, uz podršku Hrvoja Perharića, Hrvatska gubi stotine radnih mjesta", napisao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!