15:51 / 24.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Perharić opovrgnuo Vrdoljakove navode da ga je lažno prijavio

Hrvoje Perharnić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Hrvoje Perharnić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Član Uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Perharnić odbacio je tvrdnje Ivana Vrdoljaka da se kaznena prijava, koju je zbog prijetnje podnio protiv Vrdoljaka, temeljila na lažnim iskazima.
Član Uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Perharnić odbacio je tvrdnje predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da se kaznena prijava, koju je zbog prijetnje podnio protiv Vrdoljaka, temeljila na lažnim iskazima, da nije poštovan Međudržavni ugovor te da je u sukobu interesa.

Zagrebački Općinski kazneni sud potvrdio je optužnicu iz studenoga 2017. kojom se Vrdoljaka tereti da je Perhariću prijetio te inzistirao da podnese ostavku na mjesto člana Uprave NE Krško. Vrdoljak je te optužbe odbacio i prozvao Perharića da radi za interese Slovenije te da je, ne poštujući međudržavni ugovor, Hrvatsku oštetio za dvije milijarde kuna.

Potvrđujem da mi je gospodin Ivan Vrdoljak 2015. u vrijeme kad je obnašao dužnost ministra gospodarstva u telefonskom pozivu prijetio (na način kako su prenijeli mediji iz pridobivene dokumentacije od Državnog odvjetništva RH). Kaznena prijava temeljena je na istinitom iskazu, priopćio je Perharić reagirajući na Vrdoljakov istup uz napomenu da je kaznena prijava podnesena isključivo njegovom osobnom odlukom.

O navodom nepoštovanju Međunarodnog ugovora na štetu Hrvatske Perharnić tvrdi da Vrdoljak te argumente iznosi na temelju izdvojene stranice iz izvješća sa sjednice Uprave NEK-a o provedbi Međudržavnog ugovora na kojoj je i sam sudjelovao i na kojoj tada nije imao nikakvih primjedbi. Konstrukciju razine štete na teret Hrvatske ocijenjuje pak besmislenom.
Gospodin Ivan Vrdoljak potpisao je zajednički zapisnik u kojem suglasno konstatira i zaključuje da provođenje Međudržavnog ugovora protječe uspješno i odgovorno te da su postignuti vrlo dobri pogonski, sigurnosni, ekonomski i investicijski rezultati, navodi Perharić i pita se zašto Vrdoljak tada nije imao nikakve primjedbe niti je svoje argumente podijelio s koalicijskim partnerima.

Perharnić također tvrdi da Vrdoljak potpuno promašeno interpretira odredbe Međudržavnog ugovora tvrdeći da NEK treba osigurati sudjelovanje tvrtki iz Hrvatske i Slovenije u istom omjeru.
Nacionalna pripadnost tvrtke kao kriterij odabira nije dopušten i smatra se grubim kršenjem zakona o javnoj nabavi. Gospodin Ivan Vrdoljak de facto proziva NEK zato što postupa u skladu sa zakonom te sugerira i očekuje da Uprava NEK-a postupa suprotno pozitivnim zakonima Slovenije i EU-a, ističe Perharnić.

Perharić odbacuje i prozivanja da je u sukobu interesa navodeći da nije bio osnivač niti je imao udjele u tvtki Enconet koja je prisutna u NEK-u kao izvođač radova gotovo 30 godina. Kaže da je bio osnivač tvrtke Enteko, ali da ona nije nikad surađivala niti zajedno nastupala s tvrtkom Enconet te da je osnivački ulog tvrtke Enteko prenesen na tvrtku Enconet prije početka obnašanja funkcije člana uprave NEK-a.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!