'Perinatalna medicina prilagođava se modernim trendovima'

15:08 / 19.12.2018.

Autor: P.F./HRT

foto: Pixabay.com

foto: Pixabay.com

Foto: - / -

U Šibeniku su upravo završeni dani Perinatalne medicine jedan od predavača bio je Ratko Matijević specijalist za blizanačku trudnoću.
U Šibeniku su upravo završeni dani Perinatalne medicine jedan od predavača bio je Ratko Matijević specijalist za blizanačku trudnoću. Doktor Matijević bio je gost u Studiju 4.

- Perinatalna medicina je grana medicine koja ujedinjuje dvije specijalizacije. Perinatolozi su liječnici koji se bave trudnoćom, praćenjem trudnoće i brigom o majci tijekom trudnoće i samim činom poroda. Nakon porođaja uključuje se druga grana medicine-  neonatolozi koji se brinu o nerođenom djetetu. To je perinatalna medicina, rekao je Matijević.

Istaknuo je da kako znanost napreduje tako su i brojna nova saznanja. Izdvojio je način i pristup ženama koje imaju problema sa prijevremenim porođajem.

- Jedan od vodećih uzroka smrti i oboljenja djece vezano za samu trudnoću i porod je prijevremeni porod. U tom dijelu perinatalne medicine 2017./2018. godine neka stvari su se promijenile. Sada znamo da metodama probira, metodama selekcije, možemo odabrati trudnicu koje imaju veći rizik za prijevremeni porod i možemo reagirati i pomoći. Jednom bezazlenom metodom, običnim preparatom lijeka koji se koristi lokalno možemo pomoći da ishod trudnoće bude daleko bolji, rekao je Matijević i dodao da lijek nije skup i da primjenjuje kod nas, samo što ga moramo primjenjivati selektivnije nego do sada.

U perinatalnoj medicini uopće ne zaostajemo za EU i svijetom. Mjerilo upješnosti perinatalne medicine je perinatalna smrtnost. Koliko djece umire tijekom trudnoće, u porođaju i neposredno nakon porođaja. Naša perinatalna smrtnost se može usporediti s najrazvijenijim zemljama svijeta, daleko bogatijima i daleko smo iznad prosjeka u EU. (imamo manju perinatalnu smrtnost op.a.)

- Razlog tome su ljudi, ljudi su bitni. Izdvajanja su onakva kakva imamo, a medicina nam je bolja od drugih sredina. To je isključivo vezano uz timski rad, stručnjake i kadar koji imamo - liječnike, sestre, primalje, djelatnici koji rade u svim ostalim službama unutar perinatologije i svarno im treba odati puno priznanje, objasnio je naš uspjeh Matijević.

U našem zdravstvenom sustavu može se primijeniti puno od moderne medicine, većina stvari koje nam trebaju. - Ne možemo ići do najsofisticiranijih metoda fetalne kirurgije, ali to Hrvatskoj niti ne treba. Znamo da populacije koje gravitiraju određenim centrima fetalne medicine moraju uključivati i po 10 milijuna stanovnika, koliko nas nema. Ono što trebamo u Hrvatskoj, zajedno s dobrim kontaktom s centrima u inozemstvu, i timskim radom, ujedinjavanjem u centre izvrnosti unutar same Hrvatske možemo napraviti jako puno, smatra Matijević.

- Naš sustav prilagođava se modernim trendovima, trendovima razvijene medicine. Naše rodilje, trudnice, s njima je puno lakše ostvariti partnerski odnos i s njima ragvoarati kao jedan od sudionika njihove njege i liječenja. Ako to ostvarimo nama će biti lakše, one će biti zadovljnije i uspjeh će biti daleko veći, rekao je Matijević.

Postoji li bezbolan porod?

- Ne. Ne postoji potpuno bezbolan porod. Postoji porod kod kojeg možemo ublažiti bol na najmanju moguću mjeru. Ako obezbolite nekoga do te mjere da mu date opću anesteziju i da ne osjeti ništa nakon buđenja osjetit će određenu vrstu boli. Ali postoji prihvatljiva i neprihvatljiva bol. Postoji fizička i postoji emocionalna bol. To su parametri na koje moramo utjecati i to i činimo. Različitim metodama anestezije i analgezije mi obezboljujemo ili ublažavamo bol na onu mjeru koja bi trebala biti prihvatljiva, objasnio je Matijević.

- Porod sa što je manje moguće boli trebao bi biti standard. Želim vjerovati da je tako u svim rodilištima, zaista se svi trudimo da je to tako.

O rađanju djeteta iz presađene maternice

- Nedavno je rođeno dijete u Brazilu iz presađene maternice umrlog donora, a već prije smo imali nekoliko poroda iz presađene maternice živog donora. To je metoda kojom možemo pomoći ženama koje su izgubile sve druge načine da dođu do vlastitog potomstva na način da same rode dijete. To nikad neće biti standardna metoda jer je izuzetno komplicirana, operacija je teška. Dosad, do ovog umrlog donora, bilo je teško naći adekvatnog donora jer živa osoba je spremna donirati organ drugoj osobi u cilju ostvarenja njezine reprodukcije. Terapija je teška, skupo je, kao i svaka transplantacija, no ova metoda definitivno mora postojati. Uz ostale metode mogućnosti ostvarenja začeća i ostvarenja želje za imati djecu to je jedna od metoda za koju ne vjerujem da će zaživjeti i da će biti redovita, rutinska metoda kliničke prakse, no pokazuje što sve možemo učiniti, uvjeren je perinatolog Matijević.

- Jedan od segmenata rada perinatalne medicine je i blizanačka trudnoća. Njih  smo imali ve više i više kako se razvijala metoda asistirane reprodukcije, metode potpomognute oplodnje, kojima je cilj ostvariti trudnoću. U maternicu smo vraćali više od jednog oplođenog embrija i bila je daleko veća vjerojatnost za blizanačku trudnoću. Žena koja nema djece i koja ima problema s začećem ima aspolutno pravo i mogućnost da ostvari trudnoću putem metode asistirane trudnoće odnosno izvantjelesne oplodnje. U tim trudnoćama su bile češće trudnoće koje su bile višeplodne, no one nose veći rizik. Sve više stimuliramo kolege koji se bave izvantjelesnom oplodnjom da vraćaju jedan embrij jer su komplikacije daleko manje. Višeplodnim trudnoćama je učestalost lagano pala i komplikacije su sve manje i manje. rekao je Matijević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!