Perković i Mustač tužili Njemačku, ne zna se kada dolaze u zatvor

13.11.2018.

07:33

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Iako su dvojica osuđenika već trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, njihovim odvjetnicima još nije poznato kada će se to dogoditi.
Na Europski sud za ljudska prava u Strasborugu stigla je tužba bivših jugoslavenskih, ali i hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u kojoj tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Iako su dvojica osuđenika već trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, njihovim odvjetnicima, kao ni hrvatskim institucijama još nije poznato kada će se to dogoditi.

Nikakvi dokumenti iz Njemačke vezani za Perkovića i Mustača, koji su izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj, još nisu došli na hrvatske sudove, a o tome, kako se neslužbeno doznaje, ništa ne znaju ni u Ministarstvu pravosuđa.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini da je od njemačkog tužiteljstva nadležnog za izdržavanje kazne, što je pandan našem sucu izvršenja, doznao kako je izdan nalog njemačkom Ministarstvu pravosuđa da se Perkovića i Mustača uputi na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Kada tražena dokumentacija dođe u Hrvatsku zagrebački Županijski sud presudu treba podvesti pod hrvatske zakone i sankcije. Nobilo ističe da bi se na Perkovića i Mustača trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni. Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.

Podsjeća i da bi prema odluci njemačkog suda "unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. siječnja 2028. dakle za 15 godina" pa ne očekuje ni da će hrvatski sud biti stroži.

Njemačku tužili zbog povrede prava na pravično suđenje

Odvjetnici koji od početka upozoravaju da prava njihovih branjenika nisu poštivana očekuju da bi u Njemačkoj moglo doći i do novog postupka, ukoliko Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdi povredu prava na pravično suđenje, zaštićenu Europskom konvencijom.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat je kazala da je nedavno poslana tužba zaprimljena na Europskom sudu za ljudska prava i da očekuje prolazak tzv. prve trijaže. Kazala je i da bi kroz nekoliko mjeseci trebalo biti poznato "hoće li doći do odbačaja tužbe", a ako ju sud prihvati prvostupanjska će odluka uslijediti za najmanje dvije godine.

Suci se nisu izuzeli, Dauster i osobno pristran

Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravično suđenje obrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, osuđenom na doživotni zatvor, koji je potom dosuđen i dvojici bivših visokorangiranih Udbaša.

Ističu i da predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster nije dao ni izjavu o svom sudjelovanju u prethodnom postupku, iako je po njemačkom pravu to bio dužan učiniti.

Za Daustera navode i da je bio osobno pristran, što je "pokazivao na svakom koraku", reagirajući blagonaklono prema svjedocima optužbe, a "izuzetno agresivno prema svjedocima obrane". Sud je više puta isticao da pravda ne samo da mora biti izvršena, već mora biti vidljivo da se izvršava, stoji u tužbi Europskom sudu za ljudska prava.

"Sudac koji je predsjedavao Perkoviću i Mustaču, sudac Visokog zemaljskog suda u Münchenu Manfred Dauster, bio je sudac Krunoslavu Pratesu, emigrantu i Udbinom doušniku, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu. Tako je stvorio predubijeđenje o njihovoj krivici jer su Prates, Perković i Mustač spojene osude. Na primjer, u presudi Pratesu Perković se spominje preko 200 puta. Želimo utvrditi da je došlo o povrede europske konvencije o ljudskih pravima, na temelju čega u Njemačkoj pada presuda. I onda idemo s novim sudskim vijećem u novi postupak", rekao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!