Perković i Mustač u Hrvatskoj će služiti kaznu od 20 godina

29.05.2018.

13:06

Autor: I.M./Hina

default error photo
Odvjetnik Siniša Pavlović, koji zastupa obitelj Đureković, rekao je Hini da će osuđenici biti prebačeni u Hrvatsku jer su Njemačkoj izručeni pod uvjetom da nakon pravomoćnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne.
Bivši obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač, koji su u Njemačkoj pravomoćno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića u srpnju 1983., kaznu će odslužiti u Hrvatskoj, i to u kraćem trajanju jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Odvjetnik Siniša Pavlović, koji zastupa obitelj Đureković, rekao je Hini da će osuđenici biti prebačeni u Hrvatsku jer su Njemačkoj izručeni pod uvjetom da nakon pravomoćnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne.

To je detalj koji su svi zaboravili, kazao je Pavlović, napomenuvši da su hrvatski sudovi tijekom donošenja odluke o predaji obojicu osumnjičenika pitali žele li se nakon eventualnog izricanja presude vratiti u Hrvatsku, na što su oni rekli da žele pa su izručeni pod uvjetom da budu vraćeni.

Nakon što je presuda Vrhovnog zemaljskog suda u Münchenu postala pravomoćna, Njemačka bi hrvatskim sudovima nadležnima za Perkovića i Mustača trebala dostaviti presudu, a ti bi je sudovi zatim trebali 'prevesti' u hrvatski pravni sustav.

S obzirom na to da u Hrvatskoj nema doživotnog zatvora, nadležni bi sudovi prema hrvatskim zakonima i zakonu o pravnoj suradnji trebali njemačku kaznu pretvoriti u maksimalnu kaznu za takvo nedjelo prema hrvatskim propisima, a to bi bila kazna od 20 godina zatvora, rekao je Pavlović.

Iako hrvatski zakon sada za ubojstvo predviđa kaznu zatvora do 40 godina, sudovi trebaju primijeniti kaznu prema zakonu koji ide u korist osuđenika. Ako su se kazne mijenjale i u jednom su razdoblju bile niže - uvijek se ide u korist osuđenika, rekao je Pavlović.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo kaže također da je povratak Perkovića i Mustača tehničko pitanje pa se dvije države trebaju samo dogovoriti o transferu, s obzirom na to da su Nijemci prihvatili hrvatski uvjet iz rješenja o izručenju prema kojem moraju biti vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

Za pravomoćnu presudu Perkoviću i Mustaču Pavlović je rekao da je očekivana.
Mi govorimo otkad je izrečena prvostupanjska presuda da je šansa da je se sruši gotova nikakva. To se pokazalo točnim nakon godinu i deset mjeseci, Vrhovni sud u Karlsruheu nije ni sazivao sjednicu, nego je reviziju odbacio kao irelvantnu, rekao je Pavlović.

Nobilo je, međutim, najavio podnošenje tužbe Europskom sudu za ljudska prava koju će temeljiti na nedostatku prava na nepristrani sud i na pošteno suđenje.Otvoreno o presudi Perkoviću i Mustaču

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!