18:26 / 23.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Pernar ne vidi problem u sjedenju na dvije stolice

-

-

Foto: - / -

Prije ulaska u zgradu DORH-a Pernar kaže: paralelno članstvo u dvije stranke nije nezakonito pa isplate u Abecedi demokracije ne mogu biti sporne.
Abeceda demokracije - stranka je za koju mnogi ne znaju, nije na popisu parlamentarnih stranaka, no iz državnog proračuna isplaćeno joj je više od milijun i 100 tisuća kuna.

Razlog je Ivan Pernar koji je u vrijeme konstituiranja Sabora - bio njezin član.  Državna revizija utvrdila je niz nepravilnosti u trošenju novca - Pernar se branio da nije kriv što je zakon takav te potvrdio da je u isto vrijeme bio član i Abecede demokracije i Živog zida. Na kraju je morao izabrati.

Prije ulaska u zgradu DORH-a Pernar kaže: paralelno članstvo u dvije stranke nije nezakonito pa isplate u Abecedi demokracije ne mogu biti sporne.

- Tu se ne radi o rupi u zakonu. Zakon je ciljano tako napravljen da bi se obeshrabrilo ljude koji bi napustili velike stranačke strukture na način da njihov novac ostane u onoj stranci gdje su bili a ne da ide za njima. Po mom sudu to je antidemokratski, poručuje Ivan Pernar, član Živog zida i Abecede demokracije.

Pernar ne vidi problem u sjedenju na dvije stolice.

- Ako ću ikada procijeniti da bi za mene bilo dobro da postanem i član neke treće stranke, ja se mogu učlaniti u neku treću stranku, smatra ovaj saborski zastupnik.

No izgleda da se nekoj novoj stranci ipak neće posrećiti. Samo nekoliko sati poslije Pernar je najavio izlazak iz Abecede demokracije.

Predsjednik njegove "prve" stranke nije želio odgovarati na pitanja o financiranju "druge". Tek je rekao da mu je politički preljub on sam dopustio.

- Statut omogućava dozvolio kolegi Ivanu Pernaru da osim što je član živog zida bude i član Abecede demokracije, kaže predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.  

U međuvremenu Državno odvjetništvo ispituje nepravilnosti u radu Abecede demokracije. Državna revizija otkrila je da se 91 tisuća kuna potrošila - bez računa.

Predsjednik Abecede demokracije odbacuje navode o malverzacijama. Kaže trošilo se na promidžbu, istraživanja i ankete koje su koristile i Pernaru i stranci.

- Po osnovi gospodina Pernara mi i dobivamo novac. Bilo je pošteno i mislim da je bilo i normalno da servisiramo te usluge kako bi on mogao adekvatnije nastupati u Saboru i u medijima.

Jeste li vi znali da je on član i Živog zida paralelno?

- To nisam znao, to nisam znao, kaže Stjepan Vujanić, predsjednik stranke Abeceda demokracije.

Zakon prema kojem novac pripada stranci, a ne zastupniku - osmišljen je kako bi se spriječili prelasci, kaže ministar uprave. No prilikom donošenja zakona, čini se, na umu nisu imali Pernarovo tumačenje.

- Ako se služi s time to je zaista sramotno za njih. Oni će za to odgovarati svojim biračima, a ako su neki elementi kaznenog djela i prekršaja onda i prema zakonu, kaže ministar uprave Lovro Kuščević.

Radi li se o izigravanju zakona ili, kako tvrdi Pernar, o borbi protiv nelogičnog zakona, odlučit će - DORH. No bez obzira na odluku - ostaje činjenica da su porezni obveznici s više od milijun kuna financirali stranku čiji je čelnik na izborima dobio - 26 glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!