11:07 / 10.01.2019.

Autor: HRT

Pernar: Nisam nadriliječnik

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nikome nisam propisivao terapiju niti ikoga liječio, izjavio je Pernar.
Ivan Pernar izjavio je na konferenciji za novinare ispred DORH-a da će dati iskaz i da se sam javlja. Ne bojim se, moja savjest je mirna. Nisam nadriliječnik, kao što neki tvrde, dodaje.

- Nikome nisam propisivao terapiju niti ikoga liječio. Postoji razlika u pravu, ako kažem da šetnja šumom liječi depresiju, to nije nadriliječništvo. Kada bih išao liječiti nekoga, voditi ture depresivnih ljudi po šumi, to je onda nadriliječništvo, rekao je Pernar. 

- Jedna je stvar ako ja to kažem, a druga ako krenem liječniti nekoga. Ja sebe posprdno nazivam doktorom i mene mediji tako nazivaju. Zna se dobro da ja nisam doktor. Ja sam često govorio da sam medicinska sestra. Svoga obrazovanja se ne sramim, kazao je Pernar.

Mrsić poziva DORH da reagira na Pernarovo nadriliječništvo

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić ocijenio je da Kazneni zakon jasno propisuje što je nadriliječništvo, a zdravstveni savjeti zastupnika Ivana Pernara pripadaju upravo u tu kategoriju, te je pozvao Državno odvjetništvo (DORH) da reagira.

- DORH bi trebao po službenoj dužnosti reagirati na postupke saborskog zastupnika Ivana Pernaru. Njegovi istupi na društvenim mrežama ugrožavaju zdravlje građana i trebaju biti sankcionirani. Kao liječnik, hematolog i javna osoba oštro osuđujem postupke Ivana Pernara i zahtijevam od njegove stranke da se javno ogradi od njegovih istupa. U protivnom, to znači da se slažu sa nadriliječništvom Ivana Pernara, navodi Mrsić u priopćenju.

- Biste li mi povjerovali da se leukemija ili limfom liječi grljenjem stabala ili trčanjem tri kruga oko zgrade i to u lijevu stranu? Ne biste! Zašto onda vjerujete jednom populistu kojem je jedini cilj da se domogne medija, da se vitaminom C i jabučnim octom liječi ozbiljna bolest poput gripe ili da se depresija liječi šetnjom šumom. Kao što trčanjem ne možete izliječiti leukemiju, tako se ni Pernarovim savjetima ne može izliječiti gripa ili depresija, kaže Mrsić.

Pozvao je roditelje da ne slušaju Pernara.
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!