17:25 / 20.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Peruško: Vjerovničko vijeće nije Ramljakovo ni Dalićkino, već Todorićevo

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare objasnio zašto do sada nije formirano stalno vjerovničko vijeće.
Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare objasnio zašto do sada nije formirano stalno vjerovničko vijeće.

Prema njegovim riječima, stalno vjerovničko vijeće nije formirano zbog međusobnih taktičkih igara vjerovnika, pri čemu je, kaže, konkretno Franck osporio skupine koje su predložene. Franck se Trgovačkom sudu žalio na prijedlog izvanredne uprave, a istovremeno je skupljao punomoći za ulazak u isto. Nažalost, njihovo ponašanje više sliči dječjem vrtiću, rekao je Peruško.

Dok oni pokušavaju podnescima popraviti svoju poziciju u pregovorima, mi zbog toga još danas nemamo rješenje o stalnom vjerovničkom vijeću, rekao je Peruško te istaknuo kako nepostojanje stalnog vjerovničkog vijeća ne predstavlja nikakvu prepreku postizanju nagodbe. Argumentirao je to citirajući članak 31. Zakona o postupku izvanredne uprave, koji kaže da privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vjerovničkog vijeća do njegova formiranja.

Peruško je naglasio kako privremeno vjerovničko vijeće nije vjerovničko vijeće Ante Ramljaka, Martine Dalić. To je vjerovničko vijeće Ivice Todorića koji je upravo od tih ljudi posuđivao novac.

Peruško je naveo kako su u privremenom vjerovničkom vijeću Sberbank, s potraživanjem od milijardu i 100 milijuna eura, predstavnici obveznica, koji imaju gotovo milijardu eura potraživanja, Zagrebačka banka, s više od 300 milijuna eura potraživanja, te predstavnici malih i velikih dobavljača koji zajedno imaju 500 milijuna eura potraživanja (na početku postupka imali su milijardu).

Naglasio je kako financijske institucije do dana današnjega nisu dobile niti jednu kunu gotovine niti će je dobiti u dogledno vrijeme. Spomenuo je kako Sberbank danas ne bi bila u vjerovničkom vijeću, da im je isplaćeno pola milijarde eura potraživanja. 

Peruško je izrazio žaljenje što svjedočimo situaciji da se i drugi dobavljači iz Udruga dobavljača koji su još 10. travnja ove godine potpisali sporazum o ključnim elementima nagodbe prema kojoj će dobiti još 80 milijuna isplata u gotovini, predumišljaju.

Prvenstveno zbog, mišljenja je Peruško, ponašanja Francka. Nadamo se da ćemo u sljedećim razgovorima uspjeti zatvoriti te nejasnoće. Izvanredna uprava je svjesna kako je do samog završetka nagodbe potrebno postići još neke posebne dogovore kako bi se mogla dobiti najšira potpora samom procesu nagodbe. Stajalište izvanredne uprave je da krajnji rezultati svih pregovora, a pregovori nisu javni, moraju biti ugrađeni u finalni tekst nagodbe kako bi proces bio transparentan. Zato sve što smo u međuvremenu dogovorili ili još uvijek dogovaramo sa svim ključnim dionicima pokušavamo ugraditi u finalni tekst nagodbe jer smatramo da o tome moraju glasovati  svi vjerovnici i to mora biti javno.

Peruško je zaključno rekao kako su smatrali da je bitno ovo sve javno pojasniti. Dodao je da će u utorak imati dodatan sastanak s predstavnicima dobavljača na kojem će proći detaljno sva otvorena pitanja. Nadamo se da ćemo na kraju postići dogovor, rekao je Peruško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!