19:22 / 19.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Peruško za HRT: Svi vjerovnici u nagodbi su prošli fer

-

-

Foto: - / -

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je za središnji HRT-ov Dnevnik da dokument nagodbe opisuje cjelokupne povijesne odnose koji su postojali unutar Agrokora i definira odnose koji će biti nakon nagodbe.
Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je za središnji HRT-ov Dnevnik da dokument nagodbe opisuje cjelokupne povijesne odnose koji su postojali unutar Agrokora i definira odnose koji će biti nakon nagodbe.

Proces je počeo prije 15-ak mjeseci gdje je u zakonskom okviru omogućeno da se problem riješi na način da se omogući tvrtki da i dalje postoji te da omogući financijskim vjerovnicima i dobavljačima da mogu iz budućeg poslovanja kompanije ostvariti interese i povrat onoga što su uložili. Svi su oni na određeni način pripomogli, zajedno sa zaposlenicima, a koji su omogućili da proces funkcionira i dalje.

Bilo je tu jako puno razgovora i strpljenja prije nego je nagodba postignuta. S jedne strane imali smo suprotstavljene interese, ali su imali i zajednički interes, a to je da dođe do nagodbe i da kroz buduće poslovanje kompanije vrate svoja izgubljena potraživanja. Uspjeli smo ih dovesti na neku zajedničku točku i do toga da je velika većina vjerovnika podržala ovu nagodbu i u njoj su svi prošli jednako fer,
rekao je Peruško.

Model nagodbe je takav da svaku tražbinu gleda na jednak način, provjerava načine na koje je svaka tražbina osigurana, dodao je.

Istaknuo je da su posljednjih mjeseci njegova zamjenica i on uložili velike napore da sve vjerovnike, koji su se pojavljivali u razgovorima kao nezadovoljnici, dovedu za stol i nađu zajednički jezik. Uložili smo i izuzetan napor i u slučaju Adrisa, kazao je. 

Kao izvanrednoj upravi cilj nam je bio da do dogovora dođe. Adris je najveći suvlasnik budućeg Agrokora među nefinancijskim institucijama. Adris osporava imateljima obveznica njihovo pravo da ostvaruju svoje vlasničke udjele. Imatelji obveznica predstavljaju 25% budućeg vlasništva. Mi vjerujemo da je interes Adrisa, kao jednog  velikog budućeg suvlasnika Agrokora, a i obvezničara da nađe zajednički jezik, ali će za to biti potrebno dosta kompromisa i sa jedne i sa druge strane, istaknuo je povjerenik Peruško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!