Pet članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od izjava Gordana Lauca

22.10.2021.

09:04

Autor: HRT

Sastanak Znanstvenog savjeta

Sastanak Znanstvenog savjeta

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Petoro članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa člana savjeta Gordana Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijim osobama.

U potpunosti se ograđujemo od svih istupa Gordana Lauca o pandemiji od ljeta 2020. godine do danas", stoji u izjavi javnosti koju su potpisali Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i akademik Igor Rudan

Posebno se, kažu, ograđuju od Laucovih poruka ili insinuacija gdje panedmiju proglašava na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje zaraziti", relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.

- Svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima Gordana Lauca o pandemiji ne govori istinu, poručili su.

Petoro članova Znanstvenog savjeta naveli su također da su "njihovi stavovi o pandemiji temeljeni na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju covid-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti".

- Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske, istaknuli su u izjavi članovi Savjeta.

Beroš o Znanstvenom savjetu i Gordanu Laucu

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca.

- Znanost je tu da se propituje, no kad znanstveni forum jasno iskaže svoje stavove pojedinačno istupanje članova izvan tog okvira, putem društvenih mreža, takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti, rekao je Beroš koji je s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane Stellom Kyriakides obišao cjepno mjesto na velesajmu.

Beroš kaže kako je o Laucu i Znanstvenom savjetu jučer sve rekao, a ima informaciju da većina članova Znanstvenog savjeta želi i dalje sudjelovati u njegovu radu. Ne namjeravaju napustiti Savjet jer bi to dalo lošu poruku nekonzistentnosti, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!