15:33 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Pet dnevnih listova upozorava da su pod sustavnim pritiskom SDP-a

-

-

Foto: - / -

Stranka u kojoj se prijepodne pišu tekstovi potpore javnoj riječi i satiri, poslijepodne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji.
Pet hrvatskih dnevnih listova - Novi list, Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija i Glas Istre - upozorili su članove Predsjedništva SDP-a da su u posljednja dva mjeseca izloženi "sustavnom i sve intenzivnijem pritisku SDP-a usmjerenom prema novinarima koji prate rad SDP-a, a zatim prema urednicima ne bi li se utjecalo na uređivačku politiku najvećih i nautjecajnijih medijskih kuća".

Kao najviše izvršno tijelo stranke morate biti svjesni da ovakva politika SDP-a predstavlja grubi nasrtaj na slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja zajamčenu u članku 38. Ustava. SDP provodi kampanju prema medijima baziranu na sustavnom slanju demantija na novinske članke o SDP-u. Pritom se grubo zloupotrebljavaju odredbe Zakona o medijima kojima se jamči pravo na ispravak informacije. Pravilo je, neovisno o tome kojoj redakciji SDP šalje dematnij te neovisno šalje li se na račun predsjednika stranke g. Davora Bernardića ili nekog od načelnika i gradonačelnika, da se u njemu ne navode činjenice koje bi novinar pogrešno naveo ili interpretirao, kao ni njihov ispravak, istaknuto je u pismu pod naslovom Odgovor redakcija na demantije SDP-a.

Dopisi koji iz SDP-a masovno stižu u novinske redakcije pod nazivom 'demanti' ili 'ispravak informacije' u najvećem broju slučajeva su, umjesto na činjenice, usmjereni na autore novinskih tekstova i pokušaje njihove profesionalne diskvalifikacije. Tako se članak koji nije po volji vodstva SDP-a paušalno ocjenjuje kao zbir 'neistinitih i zlonamjernih konstrukcija na štetu SDP-a i predsjednika stranke osobno'.

U većini SDP-ovih reakcija ide se toliko daleko da se, bez ikakakvih argumenata tvrdi da je novinarima jedini cilj negativno pisanje o predsjedniku SDP-a, gospodinu Davoru Bernardiću i naštetiti SDP-u, navode mediji.

Budući da sve reakcije koje iz SDP-a stižu na adrese medijskih kuća najčešće imaju isti obrazac, proizlazi kako je u pozadini sustavna kampanja pritiska na medije s ciljem kreiranja uređivačke politike. U prvom redu se nastoji diskreditirati novinare koji prate SDP i to tako da ih se okarakterizira kao nestručne, pristrane i zlonamjerne, odnosno da im se prišiju osobine koje će poljuljati povjerenje njihovih urednika.

Članove Predsjedništva SDP-a podsjećaju da njihova stranka "ovakvim ponašanjem gazi temeljna demokratska načela i guši slobodu javne riječi".

Trebate biti svjesni da će mediji unatoč tome i dalje pratiti SDP i izvještavati javnost o svemu što se u toj stranci događa. SDP je druga po snazi parlamentarna stranka, najveća u opoziciji, i sva previranja, unutarstranački sukobi, odnosi između pojedinih frakcija kao i stavovi članstva prema aktualnom vodstvu i predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću od javnog su interesa. Građani i birači imaju pravo znati kako SDP funkcionira iznutra, i to jednako kao i sadržaj politika SDP-a.

Javnost ima pravo znati i kakav je odnos SDP-a prema medijima, kakvim se sredstvima SDP služi ne bi li se ušutkali glasnici loših vijesti i utjecalo na uređivačke politike. Trebaju znati da je to onaj isti SDP koji kao sveti politički cilj proklamira slobodu izražavanja. Stranka u kojoj se prijepodne pišu tekstovi potpore javnoj riječi i satiri, poslijepodne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji.

Takva politika SDP-a je neiskrena, licemjerna i predstavlja obmanu birača. Posao novinara je da to detektiraju i razotkriju, a to će činiti i dalje unatoč demantijima i pritiscima iz SDP-a
, ističu mediji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!