13:02 / 07.05.2020.

Autor: HRT

"Pet do dvanaest" - prosvjed prijevoznika

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odlučili su obavijestiti javnost koje posljedice za njih ima pandemija, kao i posljedični „lockdown" ekonomije i stoga će sva vozila imati natpis: #ostani doma i ostat ćeš bez doma.
U organizaciji Inicijative povremenog prijevoza putnika u osam gradova, danas u 11.55 krenuo je mirni prosvjed. Povorka autobusa, minibuseva i kombija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Šibenika i Dubrovnika krenula je kako bi prijevoznici upozorili odgovorne da je krajnji trenutak za odlučnije mjere.Odlučili su obavijestiti javnost koje posljedice za njih ima pandemija izazvana koronavirusom, kao i posljedični „lockdown" ekonomije i stoga će sva vozila imati natpis: #ostani doma i ostat ćeš bez doma.

HANFA je izdala preporuku, a ne obvezala leasing kuće za pomoć poduzetnicima, tako da su se sve odlučile za jedinstveni i tvrdi pristup, koji posljedično vodi do likvidacije tvrtki. U ovom trenutku pojedine leasing kuće već su pustile zadužnice, potom slijedi naplata od jamaca, a u konačnici i oduzimanje vozila.

Samo u ovoj inicijativi nalazi se više od 750 vozila koja bi trebali oduzeti, a time i ugroziti egzistenciju više od 4000 obitelji. Traže dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana; traže da im se osiguraju europska sredstva pomoći, žurno odobre sredstva za likvidnost te produlje mjere za spas radnih mjesta za minimalno 3 mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!