Pet dobitnica nagrade za uspjehe u udomiteljstvu, zahvalio im ministar Piletić

07.10.2022.

16:15

Autor: Hina/HRT/V.G.

Nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe

Nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Mara Štrunjak, Marina Novaković Matanić, Renata Belec, Ivanka Dabro i Đurđija Posavec - dobitnice su nagrade za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2022. koje im je svečano uručio i čestitao i zahvalio ministar socijalne politike Marin Piletić. 

Sedamdeset petogodišnja Mara Štrunjak iz Kozarevca, koja predano brine o odraslim osobama i ima službeni udomiteljski staž 20 godina, a neslužbeni 38 - dobitnica je Nagrade za životno djelo.

Marina Novaković Matanić iz Karlovca, Renata Belec iz Koprivnice, Ivanka Dabro iz Splita i Đurđija Posavec iz Podravskih Sesveta dobitnice su Godišnje nagrade.

- Najveći dobitnici su upravo vaši korisnici jer pružiti dom i toplinu obiteljsku nekome tko je bez iste ostao - e, pa to je nešto što se ne može niti platiti, niti riječima definirati. Zbog toga jedno veliko hvala, jedna velika čestitka", poručio im je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Rekao je da udomitelji svojim korisnicima, a prvenstveno misli da djecu, vraćaju osmjehe na lice, te svakodnevno doprinose stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja našim najranjivijim sugrađanima.

Poručio je da je odgovornost svih osigurati djeci sretno i nesmetano odrastanje, to je zalog naše budućnosti te istaknuo kako se država opredijelila za deinstitucionalizaciju.

Ministar je izvijestio da danas u Hrvatskoj ima nešto više od 2500 udomitelja, koji skrbe za više od 6000 korisnika. Međutim, dodao je, još imamo nešto više od 1000 djece koja su smještena u različite institucije, ustanove, a neka su u postupku udomljavanja.

- Zacrtali smo si da imamo aktivan tim koji svakodnevno u kontaktima s centrima za socijalnu skrb analizira koja su djeca smještena institucionalno u ustanove, na način da zaista svi koji imaju preduvjete krenu u postupak udomljavanja i posvojenja i to radimo na svakodnevnoj razini, istaknuo je Piletić. Kaže da se ne može dogoditi da se dijete izuzme iz obitelji, smjesti u ustanovu, i da sustav ne evidentira i ne upari ga s potencijalnim udomiteljima.

Istaknuo je da njegovo Ministarstvo kao i čitava Vlada kontinuirano rade na unaprjeđenju udomiteljstva jer je upravo udomiteljstvo jedan od ključnih mehanizama da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb te odrastanje.

Podsjetio je da je donesen Zakon o udomiteljstvu kojim je omogućeno obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja, čime je udomiteljima prvi put osigurana dvostruko veća naknada za rad te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zakon je ujedno omogućio i specijalizirano udomiteljstvo za djecu kojoj je potreban najveći stupanj podrške.

Ministar Piletić kaže da prostora za napredak uvijek ima, pa su i ove godine posebnu pažnju posvetili unaprjeđenju sustava - proširili su krug ljudi, pojednostavili uvjete za obavljanje specijaliziranog udomiteljstva.

- Vlada je povećala iznos naknade za rad udomitelja i opskrbnina, za što je osigurano dodatnih 86 milijuna kuna godišnje. Svjesni da porast cijena energenata posebno utječe za pružatelje socijalnih usluga, Vlada je upravo u tu svrhu u svom jesenskom paketu osigurala više od 12 milijuna kuna za naknadu udomiteljima. Od 1. studenog omogućeno je povećanje naknade za smanjenje utjecaja porasta cijene energenata za udomitelje, s dosadašnjih 400 na 500 kuna", rekao je ministar Piletić.

Poručio je kako i dalje žele u razgovoru s udomiteljskim obiteljima i udrugama razmišljati kako još dodatno poboljšati sustav, jer nisu tu samo opskrbnine, naknade već i džeparac i čitav niz drugih naknada na koje udomitelji mogu računati.

- Svjesni da ne možemo riješiti sve izazove i sve prepreke odmah, ali možemo i moramo biti otvoreni za suradnju, za dijalog, za saslušavanje jedni drugih, a samim time da si otvorimo vrata za napredak, istaknuo je ministar Piletić te je zahvalio udomiteljima na požrtvovnosti u radu kao i doprinosu stvaranja sretnijeg djetinjstva i sretnije budućnosti za one kojima je upravo njima skrb povjerena.  

Ekipa HTV-a posjetila jednu od nagrađenih udomiteljica i ženu velikog srca - Đurđiju Posavec.

- Nagrada mi znači mnogo. Nikada nisam požalila, to je jednostavno u meni, kaže Đurđija kroz čiji je dom prošlo desetak djece.

- Novo dijete novi izazov, ali jednostavno idete. Ima podršku Centra i svoje obitelji, suprug mi jako pomaže, škola isto, rekla je Posavec dodajući kako je njen ponos trenutno Filip.

Filip Račan je završio školu, našao posao, a za obitelj Posavec u čijem domu je proveo 10 godina ima samo najljepše riječi.

- To je lijep i topao dom, zadovoljan sam i zahvalan što su me primili i pretvorili u ispravnog čovjeka, rekao je Filip kojem je plan osamostaliti se i kupiti vlastitu kuću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!