Pet godina za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke

09.02.2023.

16:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Presuda

Presuda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 1. siječnja 2013. poginule tri djevojke, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je na pet godina zatvora osuđen Pavel Lukunić (34).

Uz Lukunića, u ponovljenom postupku sudilo se i Filipu Pugaru (34) koji je u četvrtak nepravomoćno oslobođen svih optužbi.

Nakon prvostupanjske presude na zagrebačkom Općinskom sudu, kojom je Lukunić nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca, a Pugar na godinu i pol, osječki Županijski sud je tu presudu ukinuo i vratio postupak na početak. Kako se u međuvremenu, zbog izmjene Zakona o kaznenom postupku, Općinski sud u Zagrebu proglasio nenadležnim spis je završio na zagrebačkom Županijskom sudu.

Prema optužnici, Lukunić je upravljao renault meganom, a s njim su u vozilu bile Aliona Carapirea (24), Sebiha Ahmetašević Nasufović (31) i Monika Lucijanić (22). Dolaskom do križanja Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Buzinski krči, Lukunić je ušao u križanje, a da pritom nije propustio seat leon kojim je pijan i većom brzinom od dopuštene upravljao Filip Pugar.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Lukunić oduzeo prednost Pugaru na mokrom kolniku pa je seat od siline udarca odbačen na prometni otok, dok se renault zarotirao i udario u rubni kamen i semaforski stup. Uslijed jačine udara, sve tri putnice u Lukunićevom renaultu su poginule, dok je putnica u istom automobilu Marija V. zadobila teške ozljede.

Poginula i Lukunićeva supruga


Lukunić se teretio da je iz nehaja skrivio smrt tri osobe, a jednu teško ozlijedio, dok se Pugar teretio da je kršenjem prometnih propisa skrivio tragediju s više mrtvih osoba. Obojica su tijekom suđenja nijekala krivnju.

Sutkinja Maja Štampar Stipić je, obrazlažući presudu, istaknula da je sud tijekom prometnog i medicinsko-biološkog vještačenja nedvojbeno zaključio kako je Lukunić kriv za prometnu nesreću.

- Iz nalaza i mišljenja vještaka proizlazi da je vaše ponašanje uzrok nesreće jer se prilikom ulaska u križanje niste uvjerili da je to sigurno. Niste ni signalizirali da ćete skrenuti lijevo. Vještaci su bili mišljenja da se nesreća ne bi dogodila da vi niste skrenuli lijevo. Vidljivost zbog magle nije bila dobra, a drugooptuženik je mogao vidjeti svjetla vašeg automobila, ali ne i da mu ulazite u traku', kazala je sutkinja.

Lukuniću je poručila da je njegovo ponašanje imalo tragične posljedice jer su poginule tri mlade žene, od kojih je jedna bila Lukunićeva supruga.

Otegotnim je Lukuniću cijenjena nekritičnost prema događaju i prebacivanje krivnje na Purgara, dok mu je olakotnim cijenjena dosadašnja neosuđivanost, počinjenje nesreće iz nehaja i činjenice da je otac malodobnog djeteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!