Pet kaznenih prijava protiv osoba koje su izazvale požare

09.08.2022.

11:57

Autor: Dnevnik u podne/D.M./HRT

Podmetanje požara, ilustracija

Podmetanje požara, ilustracija

Foto: PRESSLAB / Shutterstock

Pet kaznenih prijava protiv osoba koje su izazvale požare podnijela je ove godine šibensko-kninska policija. U jednom je slučaju riječ o piromanu, koji je izazvao vatrenu stihiju kod Kistanja, dok se u ostala četiri radi o izazivanju požara nepažnjom.


- Jedna je osoba namjerno izazvala požar na dvije lokacije u lipnju i srpnju. Upaljačem i novinskim papirom namjerno je zapalio travu u blizini dviju kuća. Kazneno je prijavljen za namjernu paljevinu, izjavio je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Prema zakonu, piromanu prijeti kazna zatvora i do pet godina. Otvoreni plamen vjerojatan je uzrok i dvaju najvećih ovosezonskih požara - u vodičkom zaleđu, u kojima je vatra zahvatila 30 kuća i 20-ak pomoćnih objekata, uz štetu od više desetaka milijuna kuna. No počinitelje policija još traži.

Uz dojave građana, u otkrivanju piromana pomaže i sve više kamera na javnim površinama te vatrogasni videonadzor.

- U samom dijelu videonadzora imamo dva sustava, Hollistic i Stribor. Pratimo 90 posto županije i odmah interveniramo. I to je 365 dana u godini. Bespilotne letjelice se, u skladu s državnim planom, koriste za motrenje, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!