17:52 / 23.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Pet sjevernih županija potpisat će razvojni sporazum

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnica u parlamentu EU-a Sunčana Glavak rekla je kako su se dogovorili da se u skladu s hodogramom početkom 2021. potpiše razvojni sporazum koji bi uključivao te županije.
Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatske održali su u Čakovcu sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak u vezi s potpisivanjem razvojnog sporazuma za te županije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak predložila je sastanak sa županima sjeverne i središnje Hrvatske: Radimirom Čačićem (Varaždinska županija), Matijom Posavcem (Međimurska županija), Željkom Kolarom (Krapinsko-zagorska županija), Darkom Korenom (Koprivničko-križevačka županija) i Damirom Bajsom (Bjelovarsko-bilogorska županija).

Glavak je nakon sastanka izvijestila kako su se dogovorili da se u skladu s hodogramom početkom 2021. potpiše razvojni sporazum koji bi uključivao te županije.

Dogovorili smo da istaknemo prioritete koji će biti delegirani za financijska sredstva. Čeka nas dosta posla, ali dobro je da imamo postignuti visoki stupanj dovršenosti projekata, istaknula je Glavak i dodala da je, kao jedina zastupnica u Europskom parlamentu s područja sjevera zemlje, pokrenula inicijativu okupljanja tog dijela zemlje radi pomoći svim projektima koji će unaprijediti život ljudi u tom dijelu Hrvatske.

Sastanak je održan uoči donošenja Višegodišnjega financijskog okvira i Plana oporavka u Europskom parlamentu.

Ministrica Tramišak je rekla kako je razvojni sporazum "jedan od važnijih alata planiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske" te da u skladu s tim počinje programiranje novoga Višegodišnjega financijskog okvira 2021.-2027. za korištenje novca iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Očekujem kvalitetne i strateške projekte koji će pridonijeti regionalnom razvoju, ali i razvoju gospodarstva, novom zapošljavanju, istaknula je i dodala kako su među prioritetima željeznička i cestovna infrastruktura, ulaganje u znanost, obrazovanje i zdravstveni sektor.

To su projekti od velikih strateških prioriteta u svih pet županija, gotovo su isti i jednaki. No, vrlo je važno da ti javni projekti imaju konkretne odraze u razvoju gospodarstva za ovaj dio Hrvatske, poručila je Tramišak.

Župani su se danas sastali u Čakovcu nakon što su potkraj listopada ponovno zatražili potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

- Sastanak smo ovaj put održali na inicijativu naše eurozastupnice sa sjevera Sunčane Glavak, kojoj zahvaljujemo, a posebnu zahvalu upućujemo ministrici Nataši Tramišak, koja je naglasila da je ovdje i kao predstavnica premijera, rekao je župan Čačić, koji je razgovor ocijenio konstruktivnim i konkretnim.

- Upozorili smo na niz problema s kojima se suočavamo, kao i na potrebu definiranja okvira našeg budućeg djelovanja budući da smo pred novim sedmogodišnjim proračunom Europske unije, kao i EU programom za oporavak od koronakrize. Dogovoreno je da će procedura za potpisivanje razvojnog sporazuma biti završena početkom sljedeće godine, sukladno zakonskom okviru. Za nas župane bit će to puno čvršći temelj za donošenje strategija, istaknuo je župan Čačić.

Pet županija već je predalo konkretne projekte Vladi. Riječ je o cijelom spektru različitih projekata, a ministrica Tramišak istaknula je da će posebnu pozornost dobiti veliki projekti. Osim o infrastrukturnim projektima te projektu izgradnje brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba, vrijednom 450 milijuna eura, koji su neupitni, posebno će se voditi računa o projektima u školstvu i zdravstvu, rekao je župan Čačić i dodao da ta područja županije posebno pokrivaju pa je mogućnost njihova financiranja iz fondova EU-a za njih iznimno važna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!