08:34 / 22.09.2018.

Autor: M.M./P.F./HRT

Pet žena ubijeno ove godine, 18 lani, 300 u 10 godina

Foto: Ilustracija (Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: Ilustracija (Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na potrebu stalnoga osvještavanja problema nasilja nad ženama, suzbijanje i prevenciju nasilničkoga ponašanja u široj društvenoj zajednici.
Pet žena ubijeno je dosad ove godine, 18 lani, gotovo 300 u prošlih deset godina. Crne su to brojke hrvatske statistike kad je nasilje nad ženama u pitanju. Na nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama pitamo se kako promijeniti svijest u društvu o nasilnom ponašanju koje ima tako strašne posljedice. 

U emisiji HRT-a Tema dana gostovale su Maja Mamula iz udruge "Ženska soba" i Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Stanje u Hrvatskoj je loše čim imamo tako veliki broj ubijenih žena. Femicid je u strahovitom porastu, nasilje prema ženama u svim oblicima također. To znači ili da nam zakoni nisu dovoljno dobri ili ih nismo primjenjivali na adekvatan način. Počinitelje treba sankcionirati oštro, a hitno zaštititi žrtve, ženu i djecu. Jako je važno poslati takvu političku poruku, rekla je Tölle.

Važno je istaknuti da pričamo o femicidu, a on je samo vrh svega onoga što se godinama upozoravalo. Imamo čitav niz oblika nasilja nad ženama. Ono što je ključno, je da nam nedostaje jasna poruka društvu da svako od tih djela, bilo da je prekršajno ili kazneno, ima odgovarajuću sankciju koja je brza. Trebamo imati jasnu poruku kao društvo u cjelini da ne trpimo nasilje nad ženama i da nemamo toleranciju i ne prihvaćamo nasilje. Dok u Saboru imamo osobe koje tamo sjede, a osuđene su za nasilničko ponašanje u obitelji, koja je to poruka koju šaljemo? Dok god se tako odnosimo imat ćemo veliki broj slučajeva nasilja u obitelji od kojih neki završe fatalno, izjavila je Mamula.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo na današnji dan 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na potrebu stalnoga osvještavanja problema nasilja nad ženama, suzbijanje i prevenciju nasilničkoga ponašanja u široj društvenoj zajednici.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2017. godini ubijeno je 18 žena, među njima 12 od bliskih muških osoba. Ukupno je te godine u Hrvatskoj počinjeno 47 kaznenih djela ubojstva, a na ubojstva žena otpada 30 posto.

U posljednji deset godina u našoj je zemlji ubijeno gotovo 300 žena u obiteljskom nasilju, svakodnevno se prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, godišnje između 11 i 17 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!