Petar Benčić slavodobitnik Trke na prstenac

13:37 / 18.08.2019.

Autor: P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Slavodobitnik se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri trka te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u svakom 'trku' pogodio "u sridu.
Petar Benčić iz mjesta Karnevali kraj Žminja slavodobitnik je 44. Trke na prstenac koja je održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života među kojima su bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Slavodobitnik Benčić se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri trka te osvojio čak devet punata s obzirom da je u svakom trku pogodio u sridu. Tako je s tri sride tek četvrti trkač u povijesti Prstenca kojem je to pošlo za kopljem. I prvi koji dolazi iz Karnevala, malog sela u okolici Žminja.

Prijelazni predsjednički štit i bodež uručila mu je predsjednica Republike, prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad kipara Josipa Diminića, uručio mu je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, a za pobjedu je dobio i novčanu nagradu od 30.000 kuna.

- Trud se isplatio, jedino to mogu reći u ovome trenutku. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost, rekao je slavodobitnik Benčić.

- Hrvatska ima svoje tradicije, kroz njih govori naš identitet, vrijednosti koje dijelimo, ono što nas je očuvalo kao narod, što nas uči kako se ponašati danas. Trka na prstenac takva je tradicija, meni jedna od najdražih, događaj u kojem se odgleda viteštvo i ponos hrvatskog čovjeka Istre, rekla je, među ostalim, predsjednica na otvaranju Trke na prstenac.

Za mještane je to poseban dan jer je ministar državne imovine Mario Banožić načelniku općine Daliboru Pausu uručio Odluku o darovanju zemljišta na kojem se nalaze trkalište i streljana - ukupno 17.000 četvornih metara.

- To omogućuje daljnji razvoj potrebne infrastrukture za samu manifestiaciju. Uz EU fondove možemo napraviti daljnji iskorak u promociji naše kulturne baštine, u promociji našeg istarskog, barbanskog identiteta, rekao je Paus.

Premijer Plenković rekao je kako je to dio šire politike Vlade.

- To je da sve ono što možemo decentralizirati i staviti u funkciju, osobito nekretnine, u ovom slučaju imovinu koja je važna za budućnost ove trke. Na neki način ovo je i simbolična poruka općini Barban, svim konjanicima, društvu koje tako lijepo brine o ovoj našoj tradiciji, da Vlada želi da ove trke budu što bolje uređene, rekao je premijer.

Jedinica lokalne samouprave je već duži niz godina pokušavala doći do tog zemljišta s ciljem rješavanja imovinsko-pravih odnosa. Općina je to zatražila jer želi i dalje infrastrukturno projektirati i urediti ovaj prostor kako bi podigla kvalitetu same manifestacije, kazao je Banožić dodavši kako je resorno ministarstvo tu česticu dodijelilo sukladno zakonu.

Trka na prstenac viteška je igra koja se održava trećeg vikenda u kolovozu u Barbanu i koja je zadnjih godina postala zaštitnim znakom tog mjesta, te jedna od najpoznatijih ljetnih priredbi u Istri. Igra je slična Sinjskoj alci, a cilj je igre unutar 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prvi zapisi o trci na prstenac potječu iz 1696. godine. 

Podsjetimo, jučer je slavodobitnik Trke na viticu bio Bruno Celija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!