Stručnjaci o curenju podataka: Situacija je alarmantna

28.03.2023.

11:09

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Tino Šokić i Petar Vušković u HRT-ovom Studiju 4

Tino Šokić i Petar Vušković u HRT-ovom Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Stručnjaci za zaštitu podataka i informacijsku sigurnost Petar Vušković i Tino Šokić danas su u HRT-ovoj emisiji Studio 4 komentirali najveće curenje podataka u Hrvatskoj, koje je otkriveno proteklih dana. Naime, iz agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix procurili su povjerljivi podaci 181.641 osobe, a kompromitirani su i podaci 300-tinjak maloljetnika. Time je oboren neslavni rekord iz prosinca, kada su bez zaštite ostali podaci više od 77.000 osoba, također zbog agencije za naplatu potraživanja.

- Ova cijela situacija sada je postala alarmantna jer znamo da su još jednoj agenciji za zaštitu osobnih podataka, tvrtki koja se bavi faktoringom, također procurili podaci. To je sad sistemski rizik, rekao je Vušković.


Rekao je da treba ustanoviti je li riječ o prekomjernoj obradi osobnih podataka.


- Što će zapravo agencijama za naplatu potraživanja telefoni? Ovo može uistinu biti presedan da se stane na kraj pozivima takvih agencija za naplatu potraživanja prema građanima, rekao je Vušković.


Šokić je naglasio da postoji jasne razlike između proboja podataka, koji je namjeran i maliciozan, i curenja podataka, koje često može biti nenamjerno. Rekao je i da sve stvari koje se nalaze u digitalnom svijetu u jednom trenutku mogu postati javne.


Vušković je rekao kako je moguće da iza curenja stoji revoltirani zaposlenik ili konkurencija.


Šokić je među ostalim rekao i kako građani olako dijele svoje podatke.


- Velike tvrtke koriste se našim podacima da bi došle do nekakve koristi, rekao je Šokić.

Cijelo gostovanje možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!