Petek: Neka Tomašević jasno kaže plan za svaki od problema pa građani neće prosvjedovati

24.08.2021.

14:53

Autor: K.D./Studio 4/HRT/IMS

Renato Petek

Renato Petek

Foto: Studio 4 / HRT

 Nezavisni zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek smatra kako je sinergija države i grada Zagreba nužna za rješenje problema obnove nakon potresa.

- Nema alternative suradnji premijera Plenkovića i gradonačelnika Tomaševića – oni su to već pokazali nekoliko dana nakon ulaska gospodina Tomaševića u gradsku upravu, održali su prvi sastanak i održavaju se redovni sastanci na mnogim razinama, od problema financiranja grada Zagreba pa i tema obnove, kazao je Petek gostujući u emisiji "Studio 4".

No, građani još uvijek ne vide rezultate. Obnove obiteljskih kuća ne podliježu nekom posebnom zakonu, poput primjerice javnih zgrada, te se postavlja pitanje zašto se po tom pitanju ništa nije napravilo.

- Meni je također potpuno neprihvatljivo da ćemo morati čekati još dvije godine da bismo nešto vidjeli. Prethodna vlast i bivši gradonačelnik su pokrenuli obnovu školskih objekata, tako da trenutno traje obnova pet ili šest škola koje su najviše stradale u potresu. No, još uvijek nemamo pomaka što se tiče kulturnih objekata. Što se tiče privatnih kuća, tu grad ne može poduprijeti niti financijski pomoći da se obnavlja privatna imovina, niti to može direktno država – barem ne s onim sredstvima iz EU fonda. No, zašto se ne obnavljaju bolnice i školski objekti koji su u vlasništvu države – to je očito problem samog zakona, kaže Petek i dodaje kako je od početka bio protiv tog zakona.

- Sada se već spominje kako će se ići u izmjene tog zakona, kako bi se procedura ubrzala.

Petek smatra kako nova zagrebačka vlast nedovoljno komunicira, te da nije dovoljno otvorena i transparentna.

- Jasno mora reći da ima problema s time i time – problema se ne treba stidjeti. Od pitanja ulaganja u grad Zagreb, do žičare, gdje imamo 300 tisuća kuna za djelatnike koji tamo sjede mjesecima - još uvijek se ne zna kada će se uopće ta žičara i kojim smjerom krenuti rješavati, kaže.

Kada će žičara biti u funkciji?

Oko žičare ima dosta špekulacija i pitanja, poput onih sigurnosnih – navodno noseći stupovi žičare nisu na adekvatnoj udaljenosti, te niti jedna tehnička služba neće potpisati da se žičara pusti u funkciju, no odgovora još uvijek nema.

- Cilj nove gradske uprave mora biti da je stavi u funkciju u trenutku kada će se dokazati da je ona sigurna za prometovanje i korištenje građanima, kaže Petek i dodaje kako trenutno takve dozvole nema.

- Ja sam se dosad puno bavio financijama oko te žičare i dobio sam tužbu od tvrtke 'Pionir' zbog toga što sam iznio te podatke u javnost, ali moj trenutni fokus je na sigurnosti. Dobio sam dvije informacije koje trenutno provjeravam, navodno postoje sumnje u sigurnost žičare – kako je izvedena i da li je ona stvarno sigurna za promet, da li tu postoje neki propusti, kaže.

Potezi nove gradske uprave

Petek smatra kako su potezi gradske uprave spori i nedovoljno odlučni, te da nema dovoljno jasne komunikacije s građanima.

- Na primjer, s gospodarenjem otpadom – znalo se unaprijed da će biti problem s glomaznim otpadom početkom kolovoza. Kada sam objavio da se otpad ne odvozi prva dva dana su negirali da je to uopće činjenica. Potom su priznali da se ne odvozi, a onda su rekli da imaju neka privremena rješenja, te su povukli neke poteze hitnih intervencija da se otpad makne s ulica, ističe Petek i dodaje kako očekuje od gradonačelnika Tomaševića da javno objavi svoj plan za ovaj mandat.


- Neka gradonačelnik jasno kaže koji je njegov plan za svaki od problema, bit će i njemu lakše, a i građani će onda vjerovati da su neka rješenja samo privremena pa se neće prosvjedovati. Ja sam od početka imao stav da ne treba tražiti sto dana mira, već treba od prvog dana rješavati probleme. Svi smo znali koji su problemi, s kime su potpisani kakvi ugovori – trebalo je jasno iskomunicirati da građani jasno znaju što mogu točno očekivati. Sada se već pomalo gubi povjerenje, a strpljenja za određene situacije nema puno, pogotovo kada se govori o obnovi, kaže.

- Kad se objavi popis djece u vrtićima, oni koji nisu ušli pitat će se što je nova gradska uprava napravila da se poboljša ta situacija s nedostatkom mjesta. Kada se vidi situacija s asistentima djece s teškoćama na nastavi, pitat će se jesu li na vrijeme pripremili školsku godinu. Kada krenut voziti ZET-ovi autobusi pa ih ne bude dovoljno opet će se pitati gradska uprava. Građani su birali upravu da kvalitetnije upravlja gradom, i to je suština. Ako oni neće kvalitetno i brzo donositi konkretne odluke i rješenja, s vremenom će gubiti povjerenje, zaključuje Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!