Petek o suradnji s Možemo!: Bilo je puno kapljica koje su prelile čašu

12.09.2022.

10:42

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini

Foto: Studio 4 / HRT

Koliko je raspad "političkog braka" zagrebačkih SDP-ovaca i platforme Možemo iznenađenje i hoće li to izazvati krizu vlasti u Zagrebu, ili u SDP-u?  Špekulira se kako će šef stranke Peđa Grbin zbog ovakve odluke tražiti suspenziju Viktora Gotovca i Renata Peteka koji su navodno inicirali razlaz sa Tomaševićem. Evo što o svemu kaže Petek.  

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini gostujući u emisiji Studio 4, rekao je da je odluka donesena u petak navečer velikom većinom glasova gradskog odbora i da tu odluku nitko ne može poništiti.

- Ona je konačna. Radi se o raskidanju sporazuma koji je regulirao većinu u gradskoj skupštini Grada Zagreba. To ne mora nužno značiti da će biti izazvana kriza ili izbori. Vidjet ćemo kako će danas proći nastavak sjednice i hoće li doći do nekog pretrčavanja. Ja se nadam da neće biti novih žetona, jer to za demokraciju, pogotovo ovako krhku kakva je kod nas, to ne bi bila dobra poruka, rekao je.

Na pitanje koji su ključni razlozi zašto raskidaju koaliciju, Petek je rekao da su oni taj proces započeli prije 8-9 mjeseci.

- On je imao nekoliko faza i poslije svake faze donosila se odluka na najvišem tijelu gradske organizacije - gradskom odboru. Svaka odluka donesena je legitimno sa velikom većinom prisutnih članova tog odbora, a završetak je uslijedio u petak kad je predsjednik stranke predložio zaključak kojim se raskida ovaj model jer se pokazao potpuno neučinkovit s manjkavom komunikacijom, a što je najvažnije, nismo uspjeli dokučiti rješavanje najvećih gradskih problema. Grad je poslije prošlogodišnjih izbora očekivao pravu promjenu, ona se na brojnim područjima nije dogodila, istaknuo je.

Je li kap koja je prelila čašu projekt Mate Rimca - robotaksija?

- To nije kap, bilo je puno kapljica koje su se prelile. Što se tiče projekta radi se o zemljištu na Jarunskoj cesti i klub je obvezan slijediti upute gradskog odbora, koji je odlučio da ovu točku SDP ne može podržati. Radi se o zemljištu koje je zelena oaza sa drvećem uz most, uz studentski dom Stjepan Radić. Smatramo da za tu dokumentaciju nedostaje puno ključnih stvari. To je još jedan od projekata koje je Tomislav Tomašević naslijedio od Milana Bandića koji je to dogovorio s HDZ-om i sada se nastavlja. Problem je da se o takvom projektu treba raspravljati na razini mjesnih odbora i gradskih četvrti pa ček konzultirati i građane. To je potpuno izostalo, odgovorio je Petek.  

Osvrnuo se i na razvrstavanje otpada u Zagrebu.

- Mi smo predložili, osobno sam se zalagao za određene pomake, i ovo jest jedna vrsta pomaka, ali je pomalo zbunjujuća i nepravedna. Mi smo na ovoj temi participirali od početka, nije bilo problema da nismo imali informacije. Jasno smo komunicirali, davali primjedbe, prijedloge. Ali postoje prijedlozi na koje nismo uspjeli utjecati i sada 1. listopada stupa na snagu uz brojne manjkavosti. Građani nisu upoznati ni educirani što se mijenja. Svi će dobiti samo vrećice, boksova i rješenja za micanje kanti još neće biti. Krenulo se ishitreno s nedovoljnom pripremom. No bez obzira na to smatram da je ovo neki pomak i da se barem krenulo. Kod nas je teško krenuti s promjenama, ali trebalo je razumno komunicirati i objasniti, onda bi ljudi i sami prihvatili. Ne treba ih plašiti kaznama u trenutku dok sva infrastruktura nije postavljena, istaknuo je Petek.

Boji li se suspenzije?

- Što će biti sutra vidjet ćemo kako se će stvari odvijati. Ne očekujem ništa posebno. Očekujem da će se cijeniti da od kada je Viktor Gotovac došao na čelo gradske organizacije ona ima glavu i rep i kičmu koja ih povezuje, da imamo jasne stavove koje javno komuniciramo, da želimo povratiti povjerenje građana u SDP, ali i da želimo pridonijeti s konkretnim rješenjima. Predložili smo 20-ak točaka za transparentnost, za probleme osoba s invaliditetom..., Malo toga je nakon usvajanja Tomislav Tomašević riješio i zapravo odradio svoj dio posla, rekao je Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!