Petek pozvao Tomaševića da pomogne radnicima Diokija i Kamenskog

09.03.2023.

12:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Renato Petek

Renato Petek

Foto: Josip Regovic / Pixsell

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek najavio je u četvrtak da će na sjednicu Gradske skupštine, koja će održati u ožujku, uputiti prijedlog o otkupu dijela radničkih tražbina u korist bivših radnika Diokija i Kamenskog, te je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića da im pomogne.

Petek je na konferenciji za novinare ispred Gradske vijećnice predstavio socijalnu mjeru kojom bi se pomoglo bivšim radnicima da naplate barem dio neisplaćenih plaća od nekad velikih tvrtki koje su završile u stečaju.

Pritom je pozvao Tomaševića da i sada reagira kao prijatelj radnika "kao što je to učinio prije trinaest godina kada je pružio podršku radnicama Kamenskogu štrajku", istaknuvši da je novi prijedlog inspiriran onim iz 2018., koji je tada predložio Tomaševićev Klub Lijevog bloka.

- Hoće li ljevica na vlasti u Zagrebu pomoći radnicima Kamenskog i Diokija? Tko će, ako ne ljevica? Kada, ako ne sada kad stranke ljevice imaju priliku realizirati ono za što su se zalagale u oporbi, poručio je Petek.

Zastupnica bivšeg saziva Gradske skupštine Miljenka Ćurković i jedna od inicijatorica tadašnjeg prijedloga podsjetila je kako je zaključak u Skupštini bio prihvaćen 2018. na prijedlog oporbenog lijevog bloka, ali je 14 dana poslije gradonačelnik Milan Bandić sazvao izvanrednu sjednicu i zaključak stavio izvan snage.

Tada je žestoko reagirao Tomašević, kao i cijela oporba, napuštajući sjednicu i prozivajući Bandića da "novac čuva za kumove", te da je prekršio ovlasti i zakon.

Na konferenciji je istaknuto da su Kamensko i Dioki tijekom stečaja uplatili u gradski proračun više milijuna kuna preko naplate komunalne naknade, a taj bi iznos poslužio kao referentna vrijednost temeljem koje bi gradonačelnik trebao u roku 30 dana predložiti konkretno rješenje za pomoć radnicima.

Radnik Diokija Srđan Perković podsjetio je kako je samo Diokiju naplaćeno 8,7 milijuna kuna komunalne naknade i 1,2 milijuna kuna kamata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!