13:56 / 21.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Petek: SDP će Tomaševiću predstaviti prijedloge za uštede

Renato petek

Renato petek

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Dosad nestranački, a od sada SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u četvrtak je najavio da će SDP predstaviti gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću prijedloge za uštede tako što će omogućiti brojnim tvrtkama javljanje na natječaje za poslove u gradu.


- Pripremit ćemo i predstaviti Tomaševiću i javnosti nekoliko prijedloga kako u okviru postojećih propisa povećati kompetitivnost i ostvariti uštede time što ćemo omogućiti pristup poslovima u Zagrebu i Zagrebačkom holdingu brojnim tvrtkama koje se do sada uopće nisu javljale na natječaje, izjavio je Renato Petek na konferenciji za novinare.

Komentirajući potpisivanje ugovora o zbrinjavanju biootpada s tvrtkom Petra Pripuza, što je izazvalo razočarenje kod dijela građana, Petek je rekao da djelomično dijeli to razočaranje, ali ima razumijevanja za taj potez.

- Dok se ne stvore kapaciteti i ne krene u ulaganje - od kupnje drobilice do izgradnje sortirnice i kompostane, za što je potrebno određeno vrijeme, nije mudro ni efikasno raskidati bilo kakve ugovore ili naprasno prekidati postojeći način odvoza otpada jer ne želimo da se Zagrebu dogodi Napulj", kaže.

U prvom velikom natječaju za zbrinjavanje biootpada u mandatu Tomaševića vide se pomaci, no postoji mogućnost za poboljšanja, kako bi se više tvrtki javilo na natječaj, čime bi se smanjila cijena.

Petek pojašnjava da sada postoji svojevrsni monopol nekoliko tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom, jer one zadovoljavaju sve uvjete i mogu se javiti na svaki javni poziv.

U Samoboru tri puta jeftinija cijena nego u Zagrebu

No, pritom je pitanje kakva se postiže cijena. Primjerice, kaže Petek, kod zbrinjavanja glomaznog otpada u Samoboru Pripuzova tvrtka ugovorila je tri puta jeftiniju cijenu nego u Zagrebu.

U Samoboru je natječaj bio drugačiji, pa se javilo devet tvrtki, a u Zagrebu samo dvije zajednice ponuditelja.

- Čim je više tvrtki dobivamo bolju ponudu, manji su nam troškovi, a usluga ostaje ista, ističe Petek.

Ocijenio je kako je Zagreb proteklih godina postao "zlatna koka" zaštitarskog biznisa, iako Grad ima svoju zaštitarsku tvrtku i zaposlenike. Sve je više poslova koji su outsourcani privatnim zaštitarskim tvrtkama pa, primjerice, čuvanje Gredelja u prosjeku košta milijun kuna godišnje.

Petek također upozorava da se nekoliko stotina stanova u vlasništvu Grada ne može koristiti jer su u njima protupravni korisnici, a Grad za njih plaća režije.

Primijetio je i kako je premijer Andrej Plenković, kad je HDZ bio partner Milanu Bandiću, govorio da on "nije adresa za komentiranje gradskih problema", a sada se predstavlja kao "građanin zainteresiran za rješavanje brojnih problema koje je HDZ i prouzročio podupirući Bandića".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!