11:35 / 08.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Petek: Znalo se da u gradskim financijama postoji krater

Renato Petek

Renato Petek

Foto: Studio 4 / HRT

Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u emisiji Studi 4 rekao je kako nije iznenađen izvješćem novog gradonačelnika o stanju u gradskoj upravi zato što se znalo da postoji krater u financijama grada. Pričalo se o 1,2 milijarde manjka, plus brojna zaduženja.


Krater u financijama Zagreba

Krater u financijama Zagreba

Foto: Studio 4 / HRT

- Bitno je obuzdati situaciju i prikazati u rebalansu kakvo je stvarno stanje. Kolege i iz HDZ-a su govorili kako nam je prijetio bankrot i prije potresa, a poslije se sve to povećalo, govori Petek.

Govori kako opcija prodaje zemljišta Zagrepčanke, Gredelja i Paromlina nisu opcija ni za ovu, a ni za prošlu vlast.

- Prošla vlast nije pokrenula postupak prodaje. Da bi mogli prikazati rashode na što će potrošiti novac trebali su prikazati prihode od eventualne prodaje, ali to nikada nije pokrenuto. Bitnije je staviti gradsku imovinu, a to su prvenstveno stanovi i poslovni objekti, u funkciju kako bi oni ostvarivali prihode, rekao je i dodao kako se do sada novi gradonačelnik bavio uštedama, no ono čemu će se morati posvetiti u planiranju sljedećeg proračuna je kako povećati prihodovnu stranu, a imovina je nešto na čemu se mogu ostvariti značajniji prihodi.

Naglašava kako je gradonačelnik rekao kako će učiniti sve da ne dođe do poskupljenja usluga za građane.

- Gradonačelnik je uveo povoljnu kartu za ZET od 4 kune i analize su pokazale da se na tome godišnje gubi 30-40 milijuna kuna. Hoće li se ova cijena korigirati ovisi o novom gradonačelniku koji za sada nije radio promjene u zetu, što me je, moram priznati iznenadilo, rekao je Petek.

Na pitanje kada će žičara početi voziti, Petek je rekao kako ZET funkcionira kroz subvencije grada i one su bile 500-600 milijuna kuna. Iznenadilo ga je što je gradonačelnik rekao da će trebati za ovu godinu 800 milijuna.

- 52 milijuna kuna je godišnja rata za žičaru i to je već ispaćeno. U sljedećih 14 godina to je opterećenje s kojim se mora računati, rekao je i dodao kako je žičara preskupa, ali se treba što prije staviti u funkciju zato što samo stvara gubitke.

Kako kaže, kod žičare je problem s bukom s toga joj se ne daje uporabna dozvola. U njegovom je fokusu i problem sa sigurnošću žičare što je vrlo osjetljiva tema.

- Kada je građena žičara došlo je do propusta u gradnji, no za mene je nedopustivo da je donja postaja, centralna zgrada, naknadno bila ojačavana čeličnim elementima, istaknuo je.

Petek je rekao kako su raskinuti ugovori unutar Zagrebačkog holdinga onima koji su radili preko agencija i nisu imali ugovore za stalno.

Govori kako će gradonačelnik do kraja godine ekipirati svoj tim. To je spor proces, ali je zakonski određen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!