Peternel: Hrvatska ne poštuje ESLJP i plaća ogromne odštete na račun građana

29.06.2022.

14:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Peternel i Hrastić o pravu vlasništva u slučaju konfisciranih stanova u Gradu Zagrebu

Peternel i Hrastić o pravu vlasništva u slučaju konfisciranih stanova u Gradu Zagrebu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba Igor Peternel ustvrdio je u srijedu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koje ne poštuju presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), komentirajući dvije presude u korist vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

ESLJP je prije nekoliko dana objavio dvije presude u kojima je utvrdio da je Hrvatska povrijedila prava na mirno uživanje vlasništva vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, a u jednoj od njih dosuđena je i odšteta veća od 100.000 eura.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i Josip Hrastić, tajnik udruge "Vlasništvo i posjed" koja se bavi problemima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, Peternel je upozorio da se presudama za jedan stan u Zagrebu i jedan u Splitu od Hrvatske traži da prilagodi zakonodavstvo, odnosno da napokon počne dosljedno primjenjivati konvencije o ljudskim pravima.

- Od 2014. godine, kada su stigle prve presude, do danas nije se napravilo suštinski ništa, ljudi i dalje ne mogu ući u svoje otete stanove, ustvrdio je.

Hrvatska se sramoti i iz državnog proračuna plaća ogromne odštete.

- Štiti se crvena buržoazija, njeni nasljednici koji se danas pretvaraju u otimače i uzurpatore onoga što su još njihovi djedovi uzurpirali, a kasnije i očevi, kaže Peternel. Neshvatljivo je da se štiti elita, a zakoni i odluke ESLJP-a ne provode, te da se vlasnicima i nasljednicima stanova njihovo vlasništvo ne vraća ni nakon toliko godina, dodao je.

Hrastić je upozorio da se još ne vide niti naznake novog zakona.

- Izvjesno je da sve to skupa košta stotine i stotine milijuna kuna, sad je već potpuna rutina da se vlasnicima dodjeljuju odštete na hrvatskim sudovima. ESLJP uredno donosi nove presude, a samo za posljednje četiri hrvatski porezni obveznici morali su izdvojiti 2,2 milijuna kuna štete, kaže. Gotovo svi vlasnici su tužili državu, štete su milijunske, naglasio je Hrastić upitavši - zašto država ne reagira? Koga se štiti i tko je toliko važan da se stotine milijuna kuna bacaju u vjetar, rekao je Hrastić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!