20:47 / 12.04.2021.

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/B.A./HRT

Petero kandidata u utrci za bjelovarsko-bilogorskog župana

U utrci za župana trenutačno je petero kandidata

U utrci za župana trenutačno je petero kandidata

Foto: Dnevnik / HRT

U utrci za župana Bjelovarsko-bilogorske županije trenutačno je petero kandidata. Sadašnji župan Damir Bajs dosadašnja postignuća i veliku koaliciju smatra prednošću. Ostali kandidati izlaze samostalno i tvrde da je vrijeme za prestanak dugogodišnje vladavine jednog čovjeka.

Damir Bajs natječe se za treći uzastopni mandat. Sa svojom nezavisnom listom i najvećom koalicijom od još šest stranaka (HSU, SU, BUZ, HNS, HSS i GLAS), povjerenje birača očekuje na temelju rezultata. 


- Bjelovarsko-bilogorska županija sada je zapravo treća županija po povlačenju sredstava EU preko županijskih projekata, imamo najveći projekt u Hrvatskoj - gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, koju bi moji konkurenti najradije odmah zaustavili, kaže Bajs.


Ne bi je zaustavili, nego bolnicu ne bi gradili kreditom na teret građana kao sada. To stajalište HDZ-a koje često ističu ponovio je i njihov kandidat - Marko Marušić. Novo je političko lice i to smatra svojom prednošću.


- Aktualni župan je na vlasti 20 godina, a naša županija je među najnerazvijenijima u RH i želim to zajedno s gradonačelnicima i načelnicima te u suradnji s Vladom promijeniti, poručuje Marušić.


U politici također nova, predsjednica bjelovarskog Domovinskog pokreta Dubravka Dragašević ističe kako je vrijeme da nova stranka i novi ljudi preuzmu županijsku vlast. 


- Ja se nadam da nećemo postati šoping centar i da nećemo postati starački dom. Važno je potaknuti poljoprivredu, važno je potaknuti demografiju, poručuje kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Još jedna žena u utrci je za županicu - SDP-ova Sandra Frčo, trenutačno u vladajućoj koaliciji u Županiji. Dom za starije u svakom gradu te sufinanciranje cjeloživotnog obrazovanja - među glavnim su joj ciljevima.


- Mišljenja smo da kroz javnu ustanovu poljoprivrednu zadrugu možemo našim poljoprivrednim proizvođačima, koji su mahom manji proizvođači, omogućiti stabilizaciju proizvodnje, kaže Frčo.


Jedan od najvećih kritičara aktualnog župana Bajsa u Županijskoj skupštini - bivši HSS-ovac, kao i on, sada član Demokratskog HSS-a Ivan Beljan - želi, kaže, vratiti povjerenje građana u instituciju županije. Svojom prednošću smatra to što dolazi iz realnog sektora.


- Trebamo vratiti taj osjećaj gospodarstvenika da zna da se u zgradi županije jednako radi kao i u privatnom poduzeću, komunalnom poduzeću i svim drugim poduzećima, poručuje kandidat Demokratskog HSS-a. 


Ostanak mladih, razvoj poljoprivrede, briga za umirovljenike i branitelje - prioriteti kandidata su slični. Komu građani najviše vjeruju, ostaje vidjeti 16. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!