Petero novih stipendista akcije "Korak u život"

06.12.2022.

15:06

Autor: Hina/I.B.

 Zagreb: U sklopu akcije "Korak u Život" dodjeljene stipendije djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Zagreb: U sklopu akcije "Korak u Život" dodjeljene stipendije djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Foto: Robert Anic / Pixsell

U sklopu humanitarne akcije Korak u život koju je 2008. pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol stipendirajući djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u utorak je njih petero dobilo stipendije u mjesečnom iznosu 400 eura.

Akciju je pohvalio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

- Hvalevrijedna akcija itekako nam daje nadu i motiv da sve ovo što činimo u društvu, posebice za djecu koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, činimo iz vlastitog uvjerenja, s puninom svoga srca i s mogućnostima koliko tko može dati da ta djeca svoje korake ne rade sama, rekao je.

Poručio je kako su ta akcija i stipendije itekako od pomoći mladim ljudima koji žele studirati, a Rotary klub se pridružio državnim, gradskim, županijskim i posebnim stipendijama čitavog niza društava.

Dan nakon Međunarodnog dana volontera, opet ništa ne tražeći zauzvrat, dodjeljuju novih pet stipendija budućim i sadašnjim studentima koji su bez odgovarajuće roditeljske skrb, dodao je.

Piletić: Rekordna godina po posvojenju djece

Poručio je Rotary klubu Zagreb Kaptol kako će im ministarstvo i ubuduće biti snažan partner. Zahvalio im je za tu inicijativu i ideju, te za sve ono što su činili 15 godina, a vjeruje da će to činiti i u budućnosti.

Piletić kaže da je ministarstvo nizom organiziranih akcija, u suradnji s ustanovama i udomiteljima, osiguralo dovoljne kapacitete smještaja djece u domovima te u udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima.

Lani je posvojeno 162 djece, a ove godine 180, a još ih je nekoliko desetaka u postupku te očekuju da će ovo biti rekordna godina po pitanju posvojenja djece.

Piletić kaže i da trajno promiču udomiteljstvo kao djelatnost, povećana je osnovica za udomitelje i za opskrbninu, a imaju još čitav niz planova kod izmjena i dopuna zakona koji se toga tiču, pa vjeruje da će i u budućnosti raditi iskorake glede udomljavanja.

Predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Marko Husić rekao je kako u Hrvatskoj svake godine oko 200 djece iz domova i udomiteljskih obitelji završi srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred kako bi ostali što duže u sustavu.

Istaknuo je da su 2008. na inicijativu profesora Josipa Paladina pokrenuli akciju "Korak u život" a cilj joj je stipendiranje onih mladih ljudi koji su se nakon završetka srednje škole odlučili na studiranje.

Dosad su dodijelili više od 270 petogodišnjih stipendija s maksimalnim iznosom od 96.000 kuna po stipendiji te su ponosni na generacije diplomiranih stipendista.

Velikim uspjehom smatra što su osvijestili širu javnost o toj problematici i da se puno drugih organizacija odlučilo pomagati toj djeci.

- Ove godine smo odlučili potaknuti izvrsnost i podići stipendiju sa dosadašnjih 1600 kuna na 400 eura mjesečno, odnosno maksimalni petogodišnji iznos sada će biti 24.000 eura po stipendiji, istaknuo je Husić.

Poručio je novim stipendistima kako vjeruje da će im iznos stipendije biti dovoljan da se maksimalno posvete učenju.

Bivši stipendista Kruno Topolski, danas uspješan mladi čovjek, rekao je kako mu je stipendija bila "vjetar u leđa da i dalje slijedi svoje snove".

Topolski radi na Sveučilištu u Rijeci, a želja mu je pomoći mladima koji su trenutno u sustavu socijalne skrbi i onima koji su već izašli iz sustava, te je zato i nastavio postdiplomski studij Prava djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!