07:55 / 14.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Petero novih zaraženih, ukupno 37. Ozdravio prvi zaraženi

-

-

Foto: - / -

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je negativan i drugi od dvojice blizanaca koji su bili zaraženi
Tijekom protekle noći zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Tako je u našoj zemlji ukupno 37 zaraženih. Riječ je o dva u Osijeku, koji su kontakti osobe koja je otprije poznata u Zagrebu. Jedan je slučaj u Sisku - osoba koja se vratila iz Španjolske, te po jedan u Varaždinu i Zagrebu. To su također putnici - jedna se osoba vratila iz Amerike, druga iz Španjolske. Jedna je osoba izliječena - riječ je o jednom od prvozaraženih blizanaca, a danas bi trebao biti potvrđen još jedan izliječeni. To je objavljeno na jutrošnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Najvažnije informacije:

• Petero novih zaraženih, ukupno 37 oboljelih
• Negativan i drugi od blizanaca koji su bili zaraženi, što znači da su dvije osobe potpuno ozdravile
• U azilu u Zagrebu zaraženi Sirijac kojeg se pokušalo smjestiti u karantenu


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je negativan i drugi od dvojice blizanaca koji su bili zaraženi. Radi se o osobi koja je bila prva zaražena u Hrvatskoj.

- U razmaku od 48 sati test je negativan i on će danas ići kući, dakle, imamo dvoje potpuno ozdravljenih, rekao je Capak.

Capak je za petero novih zaraženih rekao da su ili importirani slučajevi ili bliski kontakti već poznatih slučajeva koji su također importirani.

- Radi se o dva slučaja u Osijeku, koji su kontakti osobe koja je već otprije poznata u Zagrebu, jedan slučaj u Sisku, osoba koja se vratila iz Španjolske; te jedan slučaj u Varaždinu i jedan u Zagrebu, koji su također putnici, jedna se osoba vratila iz Amerike preko više mjesta u Europi, a druga se osoba vratila iz Španjolske, rekao je Capak.

Dosad je ukupno testirano 616 uzoraka i u ovom trenutku su još 24 uzorka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do sad je stavljeno 6300 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj u karantene je smješteno 47 osoba.

Capak je komentirao i informaciju da se u azilu u Zagrebu nalazi Sirijac kojemu je potvrđen slučaj koronavirusa, ali da se ne drži samoizolacije. Rekao je da se radi o Sirijcu koji je vraćen iz Austrije, gdje je proveo više dana.

- Na granici mu je propisana samoizolacija koju je u Porinu jako teško provesti, a i radi se o nediscipliniranoj osobi. Mi smo jučer poduzeli sve da ga smjestimo u karantenu, ne znam informaciju je li uspio smještaj u karantenu, to vam mogu provjeriti za deset minuta pa ću vam reći, rekao je Capak na konferenciji.

Komentirajući gužve na granicama i u zračnim lukama Capak je rekao da ne mogu propustiti ljude bez rješenja o samoizolaciji ili obavijesti.

- Ministar Beroš jučer je donio odluku o tome da svi idu u samoizolaciju, koja ima zakonsku snagu. Granični sanitarni inspektori odsad neće ispisivati rješenje, nego će davati štampane obavijesti u ruke našim građanima i strancima koji ulaze iz Hrvatsku iz zemalja koje su označene kao kategorija 2 i inspektor jedino treba uzeti ime i prezime, kuda putuje i broj telefona, rekao je Capak, dodajući da će procedura trajati dvije minute. Capak je rekao da će obrazac biti gotov za pola sata te izrazio nadu da će sve biti na svom mjestu tijekom prijepodneva.

Capak je rekao i da je sve potpuno spremno za testiranje na dva punkta u Zagrebu.

- Mi ovaj čas možemo početi testirati. Napravili smo neka probna testiranja i sve funkcionira odlično, rekao je Capak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević apelirala je na medije da ne objavljuju podatke o djetetu, da ne otkrivaju identitet djeteta, odnosno one podatke na temelju kojih bi javnost mogla zaključiti o kojem djetetu se radi.

- Nikakav senzacionalistički pristup nije u javnom interesu, već je na štetu djeteta, rekla je.

Pozvala je i medije da daju jasne obavijesti roditeljima i djeci na koji način se ponašati da bi se zaštitilo zdravlje, a i u slučaju da dođe do eventualne zaraze. Pozvala je roditelje da razgovaraju s djecom i čuju njihovu zabrinutost, da pokušaju slušati njihove potrebe.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu.

Premijer Andrej Plenković u 9 sati se sastaje s predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima Klubova zastupnika oko aktivnosti koje se poduzimaju na suzbijanju epidemije koronavirusa, a u 11 sati sastat će se s članovima Nacionalnog kriznog stožera.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!