15:52 / 24.01.2020.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Peticija da pacijenti ne čekaju dulje od 6 mjeseci na liječničke preglede

-

-

Foto: - / -

Peticija se može potpisati putem interneta, a kada se prikupi 5 tisuća potpisa, Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata "Dignitas" proslijedit će ih Ministarstvu zdravstva.
Karlovačka Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata "Dignitas" pokrenula je inicijativu da se svakom omogući specijalistički ili dijagnostički pregled u roku od 6 mjeseci.

Peticija se može potpisati putem interneta, a kada se prikupi 5 tisuća potpisa, proslijedit će ih Ministarstvu zdravstva.

Zdenka Mataković ima neugodna iskustva kada je riječ o naručivanju za liječničke preglede. Njezina majka oboljela od multiple skleroze magnetsku rezonanciju mora čekati godinu dana. Ona sama mjesecima je čekala pregled kod endokrinologa.

- Ja čekam endokrinologa od lipnja prošle godine, u međuvremenu jesam obavila u karlovačkoj bolnici, ali mi treba drugo mišljenje, i još uvijek nisam na redu, zadnje što znam da sam bila 132. na listi čekanja, kazala je Mataković.

U udruzi Dignitas kažu da se na neke preglede čeka i do 2 godine. Usto, pacijenti nemaju isti tretman, magnetska se rezonancija u Gospiću može obaviti za tri mjeseca, u  Karlovcu za godinu dana.

- Znači onaj u Požegi, onaj u Zagrebu, onaj u Rijeci gdje god da jesu naši pacijenti oni moraju imati istu uslugu i moraju doći u istom vremenskom razdoblju na tu pretragu, izjavila je predsjednica udruge "Dignitas" Marina Novaković Matanić.

Osim za magnetsku rezonanciju, u karlovačkoj Općoj bolnici, najdulje su liste čekanja za ultrazvuk i CT pregled.

- Ultrazvuk se čeka no čeka se ništa više, ni ništa manje nego u ostalim dijelovima klinika ili Hrvatske. Koliko otprilike? Ovisi za koji se UZV. UZV dojke se čeka nešto duže 6 mjeseci, UZV abdomena 2 do 3, 4 mjeseca, rekao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić.

U bolnici pak ističu da čak petina pacijenata nikada ne podigne nalaz ili se i ne pojave na najavljenom pregledu. U udruzi razumiju da se situacija ne može mijenjati preko noći, ali ističu i da je liječnika sve manje.

- Po meni znači da imamu manju tu zdravstvenu skrb, ali nama se na plaćama nikome nije osjetilo taj manjak, neka su nam smanjili 5 posto zdravstvenog doprinosa koji mi izdvajamo to bi već bio pomak, rekla je Marina Novaković Matanić.

Udruga Dignitas uskoro će pokrenuti internetsku stranicu na kojoj će se pacijenti moći informirati gdje obaviti potrebnu pretragu, gdje se najmanje čeka i slično.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!