12:35 / 07.12.2020.

Autor: Ana Bralić/Podnevni dnevnik/HRT

Peticijom se bore za omiljenu obiteljsku liječnicu

-

-

Foto: - / -

Drnišani peticijom od ministra traže da se liječnici Mikulandri i dalje omogući rad, iako je prije 2 godine zadovoljila uvjete za odlazak u mirovinu.
Drnišani peticijom s više od tisuću potpisa od ministra zdravstva traže da se njihovoj omiljenoj liječnici i dalje omogući rad, iako je prije 2 godine zadovoljila uvjete za odlazak u mirovinu.

Naime, drniški Dom zdravlja, u čijem prostoru liječnica ima zakupljen prostor, odbio je njezin zahtjev da joj se treći put produlji ugovor tvrdeći da ima mlađih liječnika koji su iskazali zanimanje za preuzimanje te ambulante obiteljske medicine.

Više od 4 desetljeća iz nekoliko kilometara udaljenih Miljevaca Nediljko Vranjković dolazi kod svoje liječnice u drniški Dom zdravlja. Izvrsna je doktorica, kaže. Jednako misli oko 2 tisuće pacijenata liječnice Omerke Mikulandre.
 
- Ona ne samo da je krasna doktorica, nego i jedan krasan čovjek. Ona će vam u bilo koje vrijeme, ako je zamolite, bez ikakvog problema doći, pomoći, dati savjet, tvrdi Drnišanka Katja Duilo.

I namjeravala je to i dalje iako je prije 2 godine stekla uvjete za mirovinu. Pred našu kameru nije htjela. No, kaže da joj je neproduženje ugovora neprihvatljivo, jer u sadašnjoj je situaciji potrebna neprestana zdravstvena zaštita i poznavanje epidemiološke anamneze svake obitelji.

U Domu zdravlja odbijenicu objašnjavaju iskazanim zanimanjem liječnika za rad u ambulanti. Ravnateljica Doma zdravlja Blaženka Topčić kaže kako je "objeručki prihvatila šansu da se u Drnišu zaposli mladi liječnik, a zainteresiranih je ranije bilo teško naći".

Negativno je mišljenje liječnica Mikulandra dobila i od Šibensko-kninske županije, osnivača drniškog Doma zdravlja. Iz ureda župana priopćeno je: Mišljenje župana ne izdaje se proizvoljno ni po osobnom nahođenju, nego na temelju očitovanja mjerodavnog Doma zravlja. Sve drugo bilo bi miješanje u zdravstvenu struku i ne bi bilo prihvatljivo".

Sve je odrađeno po zakonu, no lokalne vlasti poduprle su liječnicu. Njezini su pacijenti uglavnom ljudi treće životne dobi - iz Drniša i brojnih okolnih sela - pa smatraju da se, u doba pandemije, moglo i drukčije. Gradonačelnik Drniša Josip Begonja ističe kako se zakon ne bi kršio i da je Upravno vijeće donijelo odluku da se liječnici ugovor produži godinu dana.

- S neke ljudske strane, mislim da je bilo dobro da su doktorici ostavili nekakav prijelazni period. Da se oprosti sa svojim pacijentima, a ne ovako naprasno da joj ne produže koncesiju, smatra načelnik općine Ružić Ante Pijuk.

Liječnica Mikulandra potkraj prosinca odlazi u mirovinu. Ambulantu privremeno preuzima liječnik Doma zdravlja i objavljuje se natječaj za novog liječnika - ako drugačije ne odluči ministar zdravstva. On mora dati suglasnost za natječaj i njemu je upućena peticija Drnišana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!