21:40 / 25.03.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Petir zbog zabrane Caritasove akcije poslala prijavu pučkoj pravobraniteljici

Marijana Petir

Marijana Petir

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zbog zabrane provedbe humanitarne akcije Caritasa u sisačkim školama, saborska zastupnica Marijana Petir (NZ) prijavila je u petak pučkoj pravobraniteljici Grad Sisak i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček "zbog diskriminacije po osnovi vjere i obrazovanja".

- Tim postupkom gradskih vlasti Grada Siska krše se vjerska prava i slobode apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i hrvatskim Ustavom i međunarodnim ugovorima između Hrvatske i Svete Stolice, navela je zastupnica u prijavi.

Podsjetila je kako je vjeronauk dio školskog sustava i ne sastoji se samo u teorijskom znanju koje vjeroučitelji predaju djeci (...), nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela, osobito ljubavi prema bližnjima.

Petir je u prijavi iznijela kronologiju zabrane Caritasove korizmene akcije "Srcem se daje najviše", koju su provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka.

Istaknula je i kako u Sisačkoj biskupiji i Gradu Sisku školski vjeronauk pohađa između 75 i 95 posto djece i kako ona, kao i njihovi roditelji, imaju Ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.

Pučku pravobraniteljicu moli da "što žurnije" poduzme sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila vjernike i njihova prava zajamčena hrvatskim zakonskim propisima i međunarodnim pravom, te da ju o istom povratno izvijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!