10:55 / 02.03.2019.

Autor: HRT

Petö Kujundžić: Očekujem da sustav već ima plan što će s djecom

-

-

Foto: - / -

Struka uči da kada su djeca iz iste obitelji i kada su dosad živjeli zajedno, bez obzira na to koliko ih je, da ih tako zajedno treba i smjestiti. Svako odvajanje braće i sestara nije dobro, kazala je Lana Petö Kujundžić.
Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govorila je o slučaju obiteljskog nasilja u Pagu i kazala kako očekuje da "sustav već ima pripremljen plan što će sa svakim pojedinim djetetom, odnosno sa svima njima zajedno".

- Struka uči da kada su djeca iz iste obitelji i kada su dosad živjeli zajedno, bez obzira koliko ih je, da ih tako zajedno treba i smjestiti. Svako odvajanje braće i sestara nije dobro. Također, potrebno je pronaći obitelj koja će u potpunosti odgovarati njihovim potrebama.

Sutkinja nije željela detaljno govoriti o slučaju u Pagu jer smatra da ima premalo podataka. Na temelju iskustva, odnosno slučajeva zanemarene i zlostavljane djece koji joj stižu na sud, kazala je da počinitelji najčešće govore kako jako vole svoju djecu i da ne znaju što im je bilo.

- Tako ne znaju što im je bilo unatrag pet godina kada bi ponavljali zlostavljanje ili ružne i uvredljive stvari svojim suprugama ili djeci, obezvrjeđujući ih, govoreći im ružne nadimke. Takav roditelj doista čini najteže stvari svom djetetu. Psiholozi i psihijatri nas uče da će djeca zatim u nekom adolescentskom dobu ili tijekom odrastanja, imati silnih problema prema drugim ljudima, ali i u odnosu uopće da sam sebe poštuje.

Petö Kujundžić je govorila i o posebnim skrbnicima za djecu i kazala da nije zadovoljna njihovim načinom rada.

- To su imenovani pravnici koji imaju određene edukacije. No ne vidim da razgovaraju s djecom i ne vidim da li znaju razgovarati s djecom i pronaći najbolje za interes djeteta. Poseban skrbnik trebao bi biti dodijeljen djetetu i pratiti ga do njegove 18. godine. Trebao bi pratiti njegove prilike i voditi ga do njegova odrastanja.

Osvrćući se na devedesete godine prošlog stoljeća Petö Kujundžić je rekla da se do kraja toga desetljeća "djecom u Hrvatskoj nije bavilo". 

- Bavili smo se političkom situacijom, ratom, ekonomijom, svim drugim stvarima. Sektor socijale opadao je u kvaliteti i bavio se svim drugim pitanjima, samo ne  pitanjima obitelji i djece, kazala je i dodala da su "izgubljeni" specijalizirani odjeli koji su se bavili djecom, mladeži i obitelji. Pozdravlja najavu da će se ponovno oformiti obiteljski centri.

Sutkinja Petö Kujundžić govorila je i o tome da bi odgojitelji trebali prepoznati  zlostavljanje djece koja pohađaju vrtić, a pritom je izjavila da ne vjeruje da se nije moglo vidjeti zanemarivanje djece u slučaju u Pagu.

Smatra da je nasilja bilo lani, ali da slučajevi možda nisu bili toliko vidljivi.

- Statistički gledano stopa nasilja još ne raste. Prema tim podacima Hrvatska je još u laganom padu, kazala je.

Na pitanje urednice i voditeljice Jasmine Popović postoje li nasilna djeca, Petö Kujundžić je rekla da ne priznaje tumačenja da su djeca nasilna sama po sebi.

- Nasilje se uči u obitelji. Sva maloljetnička delinkvencija ima niz faktora zbog čega se javlja, ali vrlo je jaki utjecaj obitelji i vršnjaka, kazala je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!