12:49 / 10.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Peto Kujundžić: Suprotno dojmu smanjuje se stopa kriminaliteta maloljetnika

-

-

Foto: - / -

Maloljetnici počine između 12 i 15 posto od ukupnog broja kaznenih i prekršajnih djela u Hrvatskoj.
Maloljetnici počine između 12 i 15 posto od ukupnog broja kaznenih i prekršajnih djela u Hrvatskoj.

Cilj institucija trebala bi biti prevencija, a ako maloljetnik počini kazneno djelo treba učiniti sve da ga se kazni alternativnim pristupom, a ne u sudskom postupku.

Istaknuto je to na 2. međunarodnoj konferenciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka u Zagrebu.

"Ne mora nužno proći cijeli onaj formalni postupak koji bi doveo do neke sudske odluke koja njemu ne bi promijenila njegovo ponašanje. Naš način alternativnog postupanja je ustvari zaustaviti prvo neprihvatljivo loše ponašanje maloljetnika, djelovati na njega tako da on prihvati svoju odgovornost, pomoći roditelju u onim odgojnim postupcima", rekla je predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić.Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić istaknuo je kao interes policije kod kaznenopravne zaštite djece odgoj zdravih pojedinaca i jačanje njihove društvene odgovornost. Također je važno prekinuti ilegalne procese novačenja u kriminalne strukture koje ugrožavaju sigurnost.

Po njegovim podacima, bilježi se značajno smanjenje kaznenih djela koja su počinila djeca i mladež. No, s obzirom da se promijenila struktura nedjela treba pratiti nove oblike kaznenih djela i pozorno motriti odrastanje djece i mladih u digitalnom dobu, koje nosi posebne rizike.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da Hrvatska u odnosu na mlade počinitelje kaznenih djela ima pristojan zakonodavni okvir u kojem dominira Zakon o sudovima za mladež, gdje se predviđaju posebni postupci i organizacije na sudovima koji vode te postupke.

Bošnjaković je kazao da su u Saboru u postupku izmjene Kaznenog zakona kojima je definirano kazneno djelo prema zdravstvenim djelatnicima, ali drži da širenje tog popisa nije dobro. To treba ograničiti na točno određene profesije, u tom kontekstu vidjet ćemo koliko je takvih djela bilo.

Upitan treba li štiti nastavnike jednako kao i liječnike rekao je da dobrim mehanizmom treba štiti sve, ali je najvažnije raditi na prevenciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!