Petra Klepac u Dnevniku: Zabrinjava broj pozitivnih testova

02.11.2020.

19:10

Autor: D.S./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iz Londona se u Dnevnik HTV-a iz Londona javila Petra Klepac, znanstvenica Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koja od pojave novog virusa istražuje njegovo širenje.
Posljednja istraživanja govore o mutacijama novog koronavirusa - širi li se on sada brže i lakše u Dnevniku HTV-a govorila je Petra Klepac, znanstvenica Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koja od pojave novog virusa istražuje njegovo širenje.

➡️ U KB Dubrava nestalo struje, nakratko se isključili respiratori    
➡️ Od sutra - validirani i brzi testovi na koronavirus      
➡️ Koronavirus - najnovije informacije   

- Virus se, kao i ostali virusi, stalno mijenja, međutim većina tih mutacija nema nikakvog utjecaja na funkciju virusa. Postoji indikacija da je određena supstitucija u proteinskim vršcima koronavirusa dovela do varijante koja se brže širi, pogotovo u laboratorijskim uvjetima, međutim, nema nikakve indikacije da je taj virus opasniji, patogenost mu je potpuno ista. Strmovit rast broja slučajeva nedavno u Hrvatskoj i ostatku Europe je vjerojatno odraz činjenice da s hladnim vremenom se više družimo u zatvorenim prostorima, kazala je.

Postotak od 20 do 30 posto pozitivnih zabrinjava

Postotak pozitivnih testova je između 20-30 % već nekoliko dana i to Klepac smatra zabrinjavajućim. Svjetska zdravstvena organizacija koristi postotak kao indikator kakva je situacija i ako je taj broj iznad 5 % - smatra se da je epidemija izmakla kontroli, kaže. Visoki postotak upućuje na dvije stvari - imamo visok broj slučajeva, a broj provedenih testova je relativno mali.

Umjesto "reseta" - dugotrajni lockdown 

Velika Britanija također je u teškoj borbi s koronavirusom, a na pitanje je li Velika Britanija mogla i kako izbjeći „lockdown”, odgovorila je kako su  postojale indikacije da će biti potrebne strože mjere. Prije mjesec dana se savjetovalo uvođenje kratkotrajnih tzv. circuit breaker mjera, da se „resetira" situacija no pokušalo ih se izbjeći. Međutim brojevi u Velikoj Britaniji su tako strmoglavo rasli da trenutačno nema druge varijante, znači umjesto dva tjedna "reseta" u rujnu, sad imamo lockdown od minimalno  četiri tjedna.

Problemi sa cjepivom

- Postoji preko 200 kandidata za cjepivo u različitim fazama istraživanja i postoje dobre indikacije da bi možda prvom polovicom sljedeće godine imali nekakvo cjepivo na raspolaganju. Međutim, ne zna se koliko će bti efikasno, a na početku ne možemo niti računati na masovna cijepljenja jer cjepiva neće biti dovoljno za sve, zaključila je Klepac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!