08:50 / 06.05.2020.

Autor: U mreži Prvog/HR

Petričušić: Odluke o povratku djece u škole i vrtiće nejasne su i zbunjujuće

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ponedjeljak svoja vrata otvaraju vrtići i osnovne škole za učenike nižih razreda. Preporuka je da kod kuće ostanu sva djeca za koju se to može osigurati te da učenici prate nastavu na daljinu.
U ponedjeljak svoja vrata otvaraju vrtići i osnovne škole za učenike nižih razreda. Preporuka je da kod kuće ostanu sva djeca za koju se to može osigurati te da učenici prate nastavu na daljinu. Odluka je izazvala burne reakcije učitelja, ravnatelja i roditelja, a sindikati traže odgodu povratka u škole jer ističu da za to nisu ispunjeni svi preduvjeti.

O tome U mreži Prvog govorili zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med, savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević i utemeljiteljica grupe Roditelji o korona školi Antonija Petričušić.

Pavić Šimetin je naglasila kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao preporuke za roditelje, djelatnike škole, ravnatelje kako bi se povećala sigurnost djece.

- U preporukama je rečeno da djecu ne dovode i odvode u škole osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, no to je preporuka, a ne obaveza, rekla je.

Na pitanje zašto ministarstvo nije doradilo ove preporuke, Košiček je istaknuo kako dorada nije bila nešto s čim bi se oni trebali baviti.

- Mi smo napravili dodatni dokument koji se odnosi na organizaciju rada u razrednoj nastavi, upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom načinu rada, rekao je i dodao da je dokument za predškolski odgoj u završnoj fazi.

Ministarstvo nije svojim dokumentom išlo za tim da se tumači zdravstveni dio, već da se pokaže način poučavanja gdje je dio učenika u školi, a dio se nalazi u nastavi na daljinu, istaknuo je.

- Od roditelja se očekuje da provjere je li dijete zdravo te ako ima nekih respiratornih problema da ostane doma i prati nastavu na daljinu, govori Košiček.

Rekao je kako moli sve koji imaju bilo kakve upite glede novonastale situacije da se javi u Ministarstvo obrazovanja, a ne da tumači stvari na svoju ruku s obzirom na to da tada dolazi do dezinformacija.

Baloević je rekao kako će za sada u škole doći manji broj učenika i to prevladavaju učenici koji pohađaju produženi boravak u nekoliko škola na području splitsko-dalmatinske županije.

- Mi kao ravnatelji škola kojima je na prvom mjestu sigurnost djece, apsolutno ćemo prihvatiti svako dijete koje roditelji dovedu u školu. Roditeljima smo dali mogućnost izbora, istaknuo je.

Naglasio je da ako se preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo shvate doslovno onda se postavlja pitanje da ako one nisu obvezujuće, kako se odnositi prema njima.

- Mnoge naše škole nemaju tople vode, imaju problem nabavke sredstava za pranje ruku, nabavke barijera, ukazao je ravnatelj.

Žilić je rekla kako će u vrtićima biti dodatno teže, zato što su to ustanove koje pohađaju djeca stara od 6 mjeseci do onih koji trebaju ići u školu.

- Radi se o dobi kojoj je teško objasniti što je to socijalna distanca, naglasila je.

Dodala je kako je bilo dovoljno vremena da se sve ovo bolje riješi kako nam odgajatelji ne bi dolazili s milijun pitanja kako u vrtićima provesti kvalitetni odgojno obrazovni rad poštujući pri tome higijensko epidemiološke mjere te ostati siguran da je vrtić ostao zdravo i sigurno okruženje.

- Možda je bolje odgoditi početak vrtića i škola za tjedan dana, sjesti sa svim dionicima procesa da nam se ne dogodi da krenemo s radom i da za dva dana prestanemo, istaknula je Žilić.

Petričušić je zahvalila na tome što se napokon dopustilo da se i roditeljski glas čuje, zato što su roditelji ti na koje se prebacila loptica odgovornosti, poslati dijete u odgojno-obrazovnu ustanovu ili ne.

Naglasila je kako su odluke o povratku djece u škole i vrtiće za roditelje poprilično nejasne, zbunjujuće, nisu nedvosmislene i jasne.

- Mi roditelji smo u potpunosti izgubljeni i gubimo povjerenje u institucije koje bi trebale brinuti o dobrobiti naše djece, rekla je i dodala kako pohvaljuje rad Pravobraniteljice za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!