08:57 / 09.06.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

Petrina: Naš cilj je promijeniti Hrvatsku na bolje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koaliciju "Dosta pljačke" u Studiju 4 predstavili su Ivan Vilibor Sinčić predsjednik "Živog Zida" i nezavisni Stipe Petrina.
Proteklog vikenda dobili smo novu prijeizbornu koaliciju "Dosta je pljačke" koju u 9. izbornoj jedinici čine Nezavisna Lista Stipe Petrine, stranka Promijenimo Hrvatsku, zadarska Akcija Mladih i Živi Zid. Koaliciju su u Studiju 4 predstavili Ivan Vilibor Sinčić predsjednik "Živog Zida" i  nezavisni Stipe Petrina.

-
Naš smisao je uzeti glasove koji nisu unaprijed rezervirani za HDZ i SDP i privući glasove koji žele bolju, pravedniju i pravnu Hrvatsku, te bolje uvjete života za sve građane, rekao je Petrina naglasivši da je njihov cilj promijeniti Hrvatsku na bolje.

Sinčić je rekao da će se njihov program temeljiti na dvije stvari - borbu protiv korupcije i programska rješenja.

- U ovom trenutku imamo 28 mlrd kuna nenaplaćenog poreza. Da bi dobili tu informaciju kolegi Lovrinović preko zastupničkog pitanja trebalo je 250 dana, a zakonski rok je 30 dana. To znači da postoje porezni referenti u poreznoj upravi koji su u dosluhu s podobnim poduzetnicima kojima dozvoljavaju da ne plaćaju porez, a s druge strane teroriziraju se obični nepodobni poduzetnici za nekoliko stotina kuna, rekao je Sinčić naglasivši da na godišnjoj razini milijarda do dvije milijarde odlazi u zastaru.

- To je ono što je bolesno u ovom društvu i mi ćemo se boriti da porezna uprava radi pošteno prema svima. Ona treba biti stručna i neovisna i treba ju izdvojiti iz ministarstva financija. 

Petrina je rekao da je pravosuđe rak rana našeg društva. 

- Preduvjet za sve reforme i sav boljitak je uspostava pravne države, a prvi korak k tome je neovisnost Uskoka, sudstva, državnog odvjetništva i profesionalizirana policija. Svaka strana i politička stranka koja dobije izbore staviti će svog ministra ili ravnatelja policije, ali zato drugi stručni profesionalci  moraju biti cijepljeni od politike, rekao je Petrina, te naglasio da je posebno gora situacija u sudstvu jer suci ne odgovaraju nikome.

Petrina je nedavno ukazao na problem bespravne gradnje na našoj obali.

- Uzurpacija pomorskog i javnog dobra to je veći problem u Hrvatskoj, to svaki dan sve vidljivije i bahatije. Za sve to je krivo nefunkcioniranje prave države, rekao je te dodao da mjere moraju biti puno bolje i jače. 

Osvrnuo se i na ovogodišnji turizam rekavši da je situacija dosta teška, te da ako budemo 20 posto od prošle godine da će to biti izvrstan rezultat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!