Petrinja: 28 milijuna kuna za ceste i 25 milijuna za novu osnovnu školu

07.09.2022.

17:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Napreduje izgradnja škole u Petrinji

Napreduje izgradnja škole u Petrinji

Foto: HTV / HRT

- Za potrebe sanacije cesta na petrinjskom području lani je posredstvom Sisačko-moslavačke županije uloženo sedam milijuna kuna, ove godine bit će uloženo 28 milijuna, a gradi se i nova osnovna škola vrijedna 25 milijuna kuna, rekao je u srijedu župan Ivan Celjak.


On je sa suradnicima obišao obnovljene ceste u Brestu Pokupskom, petrinjskoj Ulici 6. kolovoza i u Vratečkom te je naglasio kako je većinu sredstava za sanaciju osigurao Fond solidarnosti.

- Do sada smo na području Petrinje obnovili dijelove cesta u Jošavici, Sibiću, Strašniku, Glinskoj Poljani, Donjoj Bačugi, sanirana je petrinjska Ulica 6. kolovoza, Ulica Mate Bučara i cesta u Brestu Pokupskom. Asfaltirali smo i prometnicu od Novog Farkašića do Vratečkog, a do kraja godine planiramo sanaciju klizišta u Hrvatskom Čuntiću, mosta u Ulici Vlatka Mačeka te ceste u Ulici Otona Kučere, Ulici Gromova i Drenačkoj ulici, rekao je Celjak.

Dodao je kako su za Ulicu Gromova i Drenačku ulicu već potpisani ugovori s izvođačima radova, ali prethodno petrinjsko komunalnom poduzeće mora sanirati štetu koja je zbog potresa nastala na kanalizacijskom i vodovodnom sustavu.

Radovi na školi gotovi do početka 2024.

Celjak je obišao i gradilište Prve osnovne škole sa sportskom dvoranom u Petrinji, koju s 25 milijuna kuna gradi Mađarska.

- Učenici ove škole do potresa su pohađali nastavu u objektu u centru grada, koji je jedan od najstarijih objekata u odgojno-obrazovnom sustavu u RH. Na tom objektu izvršena je hitna stabilizacija, u što je uloženo oko 650.000 kuna. Izgradnju novog objekta preuzela je Mađarska, a postupak izgradnje vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Gradilište su za početak radova pripremili Grad Petrinja uz pomoć Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije kako ne bi bilo zastoja, rekao je Celjak.

Nova škola imat će 20 razrednih odjela i u njoj će se održavati jednosmjenska nastava. Novi objekt bit će na tri etaže. U prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagovaonica i osam učionica. Škola će imati sportsku dvoranu i malu dvoranu, a na prvoj će etaži biti prostor za administrativno osoblje, zbornica, ured ravnatelja i učionice, dok će se na drugoj etaži, uz učionice, nalaziti prostor za rehabilitaciju. Objekt će biti prilagođen teže pokretljivim osobama, a sanitarni čvorovi osobama s invaliditetom. Završetak radova očekuje se početkom 2024. godine.

Na uspješnoj suradnji županu Celjaku zahvalila je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!