12:31 / 31.12.2020.

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik u podne/Dnevnik/IMS/HTV

Petrinja - 400 građana smješteno u vojarni pukovnika Vedrana Matanovića

Foto: HTV

Foto: HTV

Foto: - / -

Petrinja na Silvestrovo 2020. godine: građani i dalje strahuju od novih potresa, novih razaranja, nove kataklizme. Ujutro su ih probudila tri potresa.
Petrinja na Silvestrovo 2020. godine: četristo građana Petrinje i okolice dočekat će Novu godinu u vojarni pukovnika Vedrana Matanovića, koja je hotel vojarna Hrvatske vojske, nadstandard europske vojske jer su uvjeti sjajni.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Razorni potresi u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu

- Radi se o jednom od šest objekata koji su novi, ali i najsigurniji u ovom dijelu Hrvatske. Zato smo građane koji su pogođeni ovih strašnim potresom i smjestili tu jer im treba sigurnost. Također, osigurali smo im i svu zdravstvenu i higijensku skrb, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a brigadir Dražen Ressler.Istaknuo je da su pripadnici Hrvatske vojske dva dana bili usredotočeni na Petrinju i širu okolicu, a danas su dijeli humanitarnu pomoć i razvozili kontejnere na području Gline.Nisu bili katastrofalni, ali bili su dovoljni da se ne spava treću noć u nizu. Neki su spavali u vojarni jer ne mogu u svoje oštećene domove. Neki su spavali pred razrušenim domaćinstvima, u automobilima. Neki obučeni u foteljama u svojim polurazrušenim kućama.Petrinja vida rane od potresa. Saniranje ruševina i dalje je u tijeku. Zbraja se šteta u stambenim jedinicama. Stradale su i brojne tvrtke koje neće moći raditi i više mjeseci. U pitanju su radna mjesta, i to u proizvodnji. Ako država tu nešto ne napravi, to može biti dodatna katastrofa.

Kroz Petrinju prolaze nesagledive kolone humanitarne pomoći. Kamioni, šleperi. Od hrane, do grijanih kućica koje dolaze iz inozemstva, i onog najvažnijeg - agregata i građevnog materijala.Vlada i dalje najavljuje nove mjere, brzu obnovu. Ondje je bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Rekao je da se čak razmišlja o tome da oni najugroženiji idućih mjeseci neće morati plaćati režije i ostale obveze, možda i kredite. No to će biti tema tek poslije ove godine, početkom iduće, javio je Petar Vlahov za Dnevnik u podne HTV-a.

- Situacija je veoma teška, jako je puno problema, sela su jako raštrkana, ali pomoć je sve organiziranija i dolazi u sva ta sela, ali ljudi zovu, čine se maksimalni napori da se svakome pruži minimalna prva pomoć pa onda i sve ostalo, rekao je potpredsjednik Vlade Milošević.

➡️ Milošević: Osigurati smještaj građanima i krenuti u brzu obnovu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!