Petrinja: Potpisana dva ugovora za obnovu i izgradnju

26.05.2021.

12:50

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Potpisani ugovori

Potpisani ugovori

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Kako bi se što prije sanirala šteta uzrokovana razornim potresom, u Petrinji su potpisana dva ugovora za obnovu obiteljskih kuća i izgradnju zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske. Više od 670 milijuna kuna za interventne mjere osiguralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Gospođa Snježana gotovo 2 mjeseca živi u kontejnerskom naselju u Mošćenici. Kaže, ima sve što joj treba, ali što će biti s njezinom kućom - još ne zna.

- Mislim da se neće rušiti, ali trebat će ju pojačati na neki način. E sad kako, ne znam dok ne bude bila obnova, rekla je Snježana Pavlić iz Mošćenica.

Kako bi stanovnici Banovine što prije trajno riješili svoje stambeno pitanje, potpisana su dva ugovora ukupne vrijednosti preko 670 milijuna kuna. Tim sredstvima obnavljat će se obiteljske kuće, ali i graditi višestambene zgrade na 6 lokacija u Glini, Petrinji i Topuskom.

Ministrica Tramišak je naglasila da ako se pojavi veća potreba postoji mogućnost dobivanja dodatnih sredstava.

- Ova se 2 ugivira odnose se na obnovu onih obiteljskih kuća ili izgradnju zamjenskih koje se nalaze u vlasništvu RH, dakle državne imovine koja će služiti za zbrinjavanje onih obitelji lošijeg imovinskog stanja, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

A kako bi se gradilo, prvo treba rušiti.

- Preduvjet za konstrukcijsku obnovu je uklanjanje objekata koji su sa najvišim stupnjem oštećenja. Objekata kojih smo sada na području SMŽ uklonili 102, a trenutno ih se uklanja 18, rekao je Tomo Medved, načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

U tijeku je i sanacija manjih oštećenja na kućama sa zelenom naljepnicom, a sve radi povratka oko 20 000 građana u svoje domove prije sezone grijanja.

- 60 kuća, obiteljskih kuća smo dovršili obnovu. 100 kuća je obnova u tijeku ili su građevinski radovi u pripremi same obnove, rekao je Goran Hanžek, državni tajnikSredišnjeg državnog ureda za obnovu istambeno zbrinjavanje

Svega nekoliko sekundi dvaju velikih potresa, za proračun su donijele velik financijski izazov - veći i od koronakrize.

- Trošak COVID-a za proračun, on je nešto preko 32 milijarde kuna. Dva potresa, procijenjena šteta kada izračunate i u konačnici zbrojite je 4 puta više, rekao je Zdravko Marić, ministar financija,

Bude li potrebe, najavljeno je raspisivanje još javnih poziva u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!