Petrinja: Stanovi za pripadnike Hrvatske vojske

08.12.2020.

16:36

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Ključeve i ugovore o najmu stanova u Petrinji dobila su četvorica pripadnika Hrvatske vojske. Rezultat je to suradnje sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje i Gradom Petrinjom.
Ključeve i ugovore o najmu stanova u Petrinji dobila su četvorica pripadnika Hrvatske vojske. Rezultat je to suradnje sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje i Gradom Petrinjom. Riječ je o mjeri kojom se potiče ostanak, ali i povratak i naseljavanje u krajeve od posebne državne skrbi.

Kakav li je samo osjećaj ući u vlastiti stan. Dvadeset sedmogodišnji poručnik Marko Brkiš ni ispod zaštitne maske ne može sakriti zadovoljstvo novim četvornim metrima.

- Mogu reći da sam siguran i spreman za daljnji život. Radim u vojsci, imam siguran posao, sada sam stambeno zbrinut i iduće na redu je djevojka i dalje obitelj, naglasio je Marko Brkiš, poručnik Hrvatske vojske.

Sada samo namještajem treba popuniti prazne prostorije. Stanova poput ovoga već je dodijeljeno 17 u Vukovaru, 8 u Kninu i danas 4 u Petrinji. 

- Oni plaćaju 2.70 kuna po četvornom metru najma, što znači da se stan od 50 kvadrata plaća 13 kuna po kvadratu najma s obzirom da moraju kadrovski ispunjavati posebne uvjete, govori Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

A kasnije iste stanove mogu otkupiti pod posebnim uvjetima.

U ovoj će se godini tako raznim modelima stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj zbrinuti više od 800 obitelji. Ovo nije samo važan dan za pripadnike Hrvatske vojske već i za gradove u kojima mlade obitelji vide svoj budući život.

- Želimo pomagati HV vojnicima u formiranju njihovih obitelji  i zbrinjavanju. Isto tako njihovom zadržavanju na potpomognutom području, istaknuo je Mario Banožić, ministar obrane.

Tako će se samo na području Petrinje iz ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na ovaj ili sličan način riješiti egzistencijalni problemi za 103 obitelji. Povući će se sredstva iz Europske unije, nastaniti krajevi iz kojih se dosad iseljavalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!