Petrinja: U bazu ronilaca stiglo 70 tona humanitarne pomoći iz Bavarske

12.04.2021.

22:24

Autor: V.K./HRT/Hina

Pomoć Banovini

Pomoć Banovini

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Veliki konvoj iz Bavarske s više od 70 tona humanitarne pomoći stigao je u ponedjeljak u bazu ronilaca u Petrinji za potresom pogođeno područje.

Galerija
Pomoć Banovini, Foto: Dnevnik/IMS/HRT
Pomoć Banovini, Foto: Dnevnik/IMS/HRT

U organizaciji ronilaca i privatne inicijative Ante Šistova prikupljeno je više od 70 tona građevinskog materijala na području te njemačke pokrajine za potresom pogođeno područje što uključuje cigle, OSB ploče, materijal za struju, sobna vrata, pločice i drugo, stoji u priopćenju agencije Promocija ronjenja.

- Mi se držimo onoga da jedan čovjek može nešto pokrenuti jer se mnogo ljudi priključuje i to je rezultat dolaska ovih konvoja, govori Ante Šistov, inicijator akcije.

Akciji su se priključili i branitelji.

- Zašto smo došli na Banovinu? Zato što smo 1995. oslobađali ovaj prostor u akciji Oluja pa i stradali ovdje prilikom oslobađanja grada Petrinje, rekao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata.

- Sutra vozimo više od 180 dječjih paketa za dječji vrtić "Bubamara" u Glini, rekao je organizator humanitarnog konvoja pomoći Šistov.


Istaknuo je da je ovo već drugi konvoj pomoći koji su prikupili i dostavili za područje Banovine, a dosad su dostavili više od 120 tona humanitarne pomoći s različitim potrepštinama.

Bazu prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći postavljanjem sabirnog centra u Petrinji organizirali su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic (Hrvatski ratni vojni invalidi) uz podršku Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Agencije Promocija ronjenja.

Akciji, koja i dalje traje, su se pridružili brojni ronilački klubovi i centri diljem i izvan Hrvatske, vatrogasne postrojbe i jedinice za spašavanje iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije te udruge proizašle iz Domovinskog rata u grupu Ronioci za Banovinu.

U prikupljanje humanitarne pomoći svojim donacijama su se uključile brojne tvrtke na području Njemačke - BayWa AG, Raab Karcher, MAN Truck & Bus, BTK Logistik, Pfluger Logistik, Weko Rosenheim, Sebastian Riedl, Baumit Detschland, DHL Freight GmbH i brojne druge.

Predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic Rene Cipovec navodi kako trenutno zbrinjavaju 120 obitelji na području Petrinje i okolnim naseljima.

Kako bi pomoć bila distribuirana na prava mjesta, surađuju s predsjednicima mjesnih odbora Donja Bačuga, Gornja Bačuga, Luščani, Hrastovica, Pecki, Gore, Jošavica te svakodnevno opskrbljuju ljude pogođene potresom. Također, opskrbljuju Češko selo prognaničko naselje, bolnice Sisak i Petrinju i nekoliko staračkih domova.

Direktorica Agencije Promocija ronjenja Andreja Vedrina istaknula je da su dosad prikupili i distribuirali više od 650 tona hrane, odjeće, obuće, građevinskog materijala i ostalih potrepština, te zbrinuli brojne obitelji koje su ostale bez svojih domova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!