16:54 / 01.04.2021.

Autor: Tamara Marković/Martina Klaić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Obitelj Marinović iz Strašnika dobila novi dom za Uskrs

Novi dom obitelji Marinović

Novi dom obitelji Marinović

Foto: Dnevnik / HRT

Za blagdan svoji na svome - sagrađen im je novi dom. Zahvaljujući dobrim ljudima iz Dugog Sela, u 36 dana obitelji Marinović iz temelja je podignuta kuća. 


- Jako sam sretan i zahvalan. Supruga i djeca isto su zadovoljni i sretni da imamo gdje biti, rekao je Miroslav Marinović iz Strašnika.

Uselit će se u svibnju jer treba urediti i unutrašnjost kuće.

- Super mi je. Bit će puno mjesta i bit će novija, sigurnija i sve, dodao je Marinović.

Nadaju se tomu mnogi na Banovini. Statičari su završili posao. Pregledali su gotovo 37 tisuća objekata.

- Crvenih naljepnica do sada je bilo nešto više od četiri tisuće, a s onima koje se tiču vanjskog utjecaja i četiri i pol tisuće, istaknuo je koordinator stožera Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo u Petrinji Alen Kadić.

A kako bi se ponovno pokrenulo lokalno ugostiteljstvo, Vlada je pozvala da se uključe u pripremanje hrane.

- I tako bismo osnaživali domicilne ugostitelje i zapošljavanje radnika na tom području. Naravno da Republika Hrvatska i nadalje preuzima obvezu plaćanja tih obroka dokle god postoji potreba, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Velika je i potreba poticanja ruralnog razvoja. U tu svrhu dodijeljeno je dvanaest ugovora.

- Iznosi 13,3 milijuna kuna potpore u ukupnoj investiciji od petnaest milijuna kuna koji potpisnici ugovora realiziraju kroz svoje projekte, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Obroci za građane

Obroci za građane

Foto: Dnevnik / HRT

Projekt važan za djecu s petrinjskog Sajmišta danas je završen. Dječje igralište uredila su, zahvaljujući donacijama, djeca iz Njemačke. 

Tamara Marković, novinarka HRT-a kazala je u HTV-ovom Regionalnom dnevniku kako su u kontejnerskom naselju na području Petrinje pripreme za otvorenje dječjeg igrališta gotovo pri kraju. Igralište je izgrađeno zahvaljujući donaciji iz Njemačke u vrijednosti 250 tisuća kuna, a sama izgradnja trajala je tjedan dana. 

- Volonteri dolaze iz Stuttgarta, njih 22, a polovicu volontera čine djeca koja su došla pomoći svojim vršnjacima iz Petrinje, rekla je Marković.

Dodala je da je do sada u kontejnerskom naselju na Sajmištu useljeno sedamdesetak stanovnika, a radovi na poduzetničkoj zoni i dalje traju, te bi tamo bili smješteni poduzetnici.

Marković je naglasila da bi se u poslovnoj zoni bila i banka, frizeri, kozmetičari, knjigovodstveni servisi i ugostitelji. Istaknula je kako je kontejnersko naselje ipak privremeno rješenje dok se stanovnicima Petrinje ne obnove njihovi domovi, ali i poslovni prostori.   

Jer najvažnije je vratiti djeci radost i osmijeh na lice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!