13:56 / 23.01.2021.

Autor: HRT

Petrinjska bolnica primila donaciju, ali je pomoć i dalje potrebna

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar uručio je petrinjskom Odjelu za plućne bolesti pomoć koja je udruzi stigla nakon potresa, a voditeljica odjela Gordana Stojanoviće zahvalila te pozvala sve koji mogu pomoći u prenamjeni bolničke praonice rublja u prostorije poliklinike. 

Donacija je skromna, ali nama je bitno da sve završi tamo gdje je potrebno. Za svaku daljnju pomoć koju možemo pružiti, stojimo na raspolaganju kao udruga, rekao je Antun Pintar. Voditeljica Odjela za plućne bolesti i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi dr. Gordana Stjepanović zahvalila je na pomoći i  rekla kako je oprema, posteljina, rublje za pacijente i odjeća za djelatnike dosta propala u potresu i da je nisu u mogućnosti nabaviti. Kako je dodala, neki djelatnici pokušali su je sami kupiti u trgovinama specijalne opreme za medicinsko osoblje, ali je nisu uspjeli naći. 


Stjepanović je pozvala na pomoć u prenamjeni velikog prostora bivše praonice rublja, koje se sad pere u sisačkoj bolnici.


- To su velike prostorije s vodom, strujom, velikih kapaciteta i taj prostor bismo prenamjenili u prostorije poliklinike gdje bi bila kompletna pulmološka dijagnostika postavljena s aparatima koje očekujemo i od donatora. Pozivam one koji bi bili zainteresirani za građevinske radove da nam pomognu, dobrodošla bi nam donacija tri, četiri prozora, nekoliko vrata, nešto malo žbukanja i radova na podovima i onda bismo mogli useliti u taj prostor koji je ipak pod krovom, objedinjen i to bi nam uvelike olakšalo, istaknula je. 


Odjel je u sastavu službe za interne bolesti sisačke bolnice Dr. Ivo Pedišić.  Dr. Stjepanović je podsjetila da je kapacitet petrinjskog odjela prije potresa bio 100 kreveta; na tri etaže po 33 kreveta, a sada imaju dva kontejnera, manji šator i "uspostavljen rad u restoranskom dijelu bolnice." 


- Što se tiče naših mogućnosti, u jednom kontejneru imamo pulmološku ambulantu, radimo cijelu obradu, osim bronhoskopije koju smo radili prije potresa. U drugom kontejneru imamo opću internističku ambulantu gdje se tadi u dvije smjene od 8 do 20 sati. To je novo radno vrijeme zato što imamo manji odjel, odjel koji može primiti 14 bolesnika, rekla je. Kako je dodala trenutno imaju četriri specijalista pulmologa i dva opća internista, a Covid bolesnika nemaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!