Petrinjsko proljeće zbog ignoriranja obnove prijeti prosvjedima

29.08.2022.

15:39

Autor: Hina/HRT/V.G.

Petrinja

Petrinja

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Građanska inicijativa Petrinjsko proljeće u ponedjeljak je, točno 20 mjeseci od razornog potresa, ogorčena ignoriranjem obnove uputila prosvjedno pismo najvišim državnim dužnosnicima te zaprijetila građanskim neposluhom i prosvjedima.

- Duboko smo razočarani kroničnom nebrigom za područje na kojem živimo i akutnom nefunkcionalnošću institucija zaduženih za poslijepotresnu obnovu", poručuju u pismu upućenom predsjedniku Republike, Vladi, saborskim zastupnicima, zastupnicima u EU kao i pučkoj pravobraniteljici.

U trenutku potresa postalo je jasno kako je Petrinja žrtva politike koju se jedino može okarakterizirati kronično nemarnom i ekstraktivnom. Naime, proteklih više od 25 godina centralne institucije u Zagrebu ubiru porez na ovome području kako bi tobože osigurale temeljne usluge u zajednici i izvršavale svoje obveze prema pravima građana garantiranih Ustavom. Percepcija državne brige za zdravstvo, školstvo, sigurnost i infrastrukturu na ovome području raspala se u nekoliko sekundi, navode u pismu.

Okrivljujući vodstvo države za nebrigu, nemar, maćehinski odnos i iskorištavanje uništenog grada, uputili su i upozorenje na građanski neposluh i prosvjede kako bi se ignoriranje zaustavilo. Danas vam ovo prosvjedno pismo upućujemo pristojno. Ako u najkraćem vremenu ne vidimo značajne pomake po ova dva zahtjeva, posvetit ćemo se tome da prosvjedima te legitimnim i nenasilnim građanskim neposluhom onemogućimo da nas i dalje ignorirate. U tome ćemo biti predani, kao što smo predani svojoj zajednici i ljudima čije živote sustavno uništavate posljednjih 25 godina", stoji u pismu.

Ističući kako je točno 20 mjeseci od razornog potresa, naveli su kako je jedina hitna podrška zajednici došla od volontera i privatnih donatora.

- Zahtijevamo porezno rasterećenje za područje SMŽ, županije koja ima više umirovljenika nego zaposlenih osoba, a koja je najpogođenija ovim razornim potresom. Zahtijevamo da drastično smanjite poreze i druga davanja za ovo područje gdje ne vidimo korist od njih.... Zahtijevamo rokove, jasne, nedvosmislene i u kamenu upisane, stoji između ostaloga u prosvjednom pismu "Petrinjskog proljeća".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!