10:30 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Petrov: Kad ćete početi govoriti znam umjesto ne znam?

-

-

Foto: - / -

Sjednica Hrvatskog sabora i danas je počela zahtjevima za stankom. Zatim je nastavljena raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.
Sjednica Hrvatskog sabora i danas je počela zahtjevima za stankom. Zatim je nastavljena raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Romana Jerković (SDP) zatražila je stanku kako bi govorila o nagomilavanju problema u zdravstvu. Sustav zdravstva stagnira stoga i nazaduje, kazala je Jerković i podsjetila na izvješće Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa prema kojemu je u Hrvatskoj pala kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite. Rastu liste čekanja. Građani sve teže dolaze do zdravstvenih usluga. Dulje se čeka na operacije, pretrage poput magnetne rezonancije ili CT. Zabrinjavajuća je i visoka smrtnost zbog raka, a preživljavanje onkoloških bolesnika je znatno manje u RH nego u državama u okružju, kazala je među ostalim Jerković i dodala da je u RH trenutačno veliko nezadovoljstvo liječnika, zbog čega mnogi od njih napuštaju Hrvatsku, a ministar zdravstva za postojeće probleme nema nikakvih rješenja.

Željko Lenart (HSS) govorio je o ekološkom problemu u Moslavini, Moslavačkoj Gračenici. Radi se o građevini za odlaganje opasnog otpada smještene unutar naseljenog područja. Zatraženo je izdavanje okolišne dozvole. Inicijativa za zdrav život Moslavina pokrenula je otpor ovakvom pogonu usred naseljenog mjesta, kazao je. Takvo postrojenje za obradu opasnost otpada treba biti minimalno 500 metara od naseljenog područja, a trenutačno je od njega osnovna škola udaljena 270 metara, željeznička postaja 180 metara, a crkva 400 metara, izjavio je među ostalim zastupnik Lenart.

Goran Aleksić (Snaga i Živi zid) kazao je da je udruga Franak uputila podnesak Ustavnom sudu u povodu triju ustavnih tužbi, a u kojem dodatno objašnjava o čemu se radi. Poznato je da je kolektivnom presudom presuđeno da su banke ugovarale nepoštene i zbog toga ništetne ugovorne odredbe o načinu promjene kamatne stope. No banke su od preuzetih obveza učinile tek trećinu, kazao je među ostalim Aleksić. 

Željko Glasnović (nezavisni zastupnik) izvijestio je da je Uredu predsjednice Republike te saborskim odborima za pravosuđe, za Ustav i Poslovnik i za zakonodavstvo poslao okvir za lustraciju, odnosno upitnik sa devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća. 'Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela', 'Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ', 'Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDBA-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država' 'Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji', 'Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava', 'Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu', neka su od pitanja iz Glasnovićeva upitnika.

Hrvoje Zekanović (HDZ) izjavio je da jako rijetko spominjemo ljude s kojima se naša država i narod i te kako treba ponositi. Sutra obilježavamo dan kada nas je napustio naš kardinal blaženi Alojzije Stepinac, kazao je Zekanović i iznio nekoliko crtica iz njegova života. Ako postoji čovjek koji je svojim djelovanjem, radom zadužio svoj narod i domovinu, onda je to blaženi Alojzije Stepinac. Papa Ivan Pavao II proglasio je Stepinca blaženim 1998., danas traje proces njegove kanonizacije, s nestrpljenjem očekujemo da bude proglašen svetim, rekao je Zekanović i govor zavšio porukom - Santo subito (Svetac odmah).

Božo Petrov (MOST) upitao je kome će se ovih dana reći zbogom i na koliko jezika? Imate tri izbora - mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili pak sebi, jer ste ih postavili. Čisto sumnjam da ćete dati ostavku zbog onoga što ste napravili. A onima koji su stvorili kaos u Agrokoru, ponajprije mislim na potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića? O njima ovisite, pa i ta mogućnost otpada, rekao je. 

Iako biste voljeli da šutim, neću šutjeti. Šutnja je nečinjenje, odobravanje. Podsjećat ću vas cijelo vrijeme. Da znaju svi i ne zaborave. Niste htjeli čuti što je radio Ivica Todorić, rekao je među ostalim Petrov. 

Hrvati se nisu borili za ovakvu Hrvatsku. Hrvati se nisu borili da nekakvi Škegre, Linići, Dalići, Plenkovići, Čačići govore da su višemilijunski iznosi savjetnika dobri, da su strvinarski fondovi dobri, da je rasprodaja Hrvatske dobra, dok djeca moraju ići van iz Hrvatske. Hrvati se za to nisu borili. Zato me zanima kad je dosta? Kad ćete početi govoriti znam umjesto ne znam? Kad ćete stati iza svojih riječi? Zato vas pitam kome ćete ovih dana reći zbogom - mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili sebi?, upitao je Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!