Petrov o rezultatima Vladinih mjera: Tresla se brda - rodio se miš

13.01.2023.

14:51

Autor: HRT/Hina

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov komentirao je rezultate Vladinih mjera za kažnjavanje onih koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene, rekavši - 'tresla se brda, rodio se miš', a cijene rastu već godinu dana.

Upozorio je da cijene rastu već godinu dana pri čemu su cijene pojedinih artikala narasle i do 50%o. No, dodao je, tada se nije spominjala niti kupovna moć građana, solidarnost ili kriza.

- Svi su šutjeli, punio se proračun i sve je bilo u redu, kazao je Petrov. A sada kada je netko ugrozio zasluge i političke bodove koje će možda netko ostvariti jer se uveo euro - sada se premijer Andrej Plenković malo uznevjerio. To je po meni licemjerje, ocijenio je.

Petrov smatra da je Vlada trebala paziti na cijene proizvoda, ne otkada je uveden euro, nego puno prije. Rekao je kako su ih na to svi upozoravali pa i Most, ustvrdivši da tada nikoga nije bilo briga.

- Kazao je kako su inspekcije stalno trebale biti na terenu te upitao i što su one radile do sada kao i što je radio HNB po pitanju zaštite cijena. Što su radili godinu i pol dana, ništa, naveo je Petrov.

Premijer Andrej Plenković najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Dodao je kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela, reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!