16:00 / 19.03.2018.

Autor: B.S./Hina/HRT

Petrov: Sad je trenutak za pokretanje opoziva Martine Dalić

-

-

Foto: - / -

Čelnik Mosta gostovao je u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskoga radija.
Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je za Oporbeni zarez Hrvatskoga radija kako je upravo sada pravi trenutak za upućivanje u saborsku proceduru prijedloga oporbe za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Most će razgovarati s predstavnicima SDP-a koji su dali svoje potpise za to da prijedlog predaju već sutra, kazao je Petrov. Postoje, podsjetio je, jasni rokovi o tome kada bi se ta točka mogla naći na dnevnom redu. "Vlada se treba očitovati u roku kroz idućih, mislim osam dana, nakon toga je na predsjedniku Sabora, koji ima 30 dana u kojima će on sam definirati kada će biti točno raspravljena", objasnio je. Poručio je i kako nije za tajno glasovanje o tome jer je cilj opoziva pokazati koji će saborski zastupnici svojim političkim integritetom štititi, kako je rekao, "kompromitiranu ministricu".

Vladu je nazvao "impotentnom što se tiče provođenja reformi", a za Istanbulsku konvenciju rekao da je "dimna zavjesa premijera". Objasnio je i razloge zbog kojih neće podržati njezinu ratifikaciju. "Ključna stvar radi koje sam osobno protiv je Grevio, međunarodno nadtijelo iznad države koje će imati mogućnost dijeliti packe i Hrvatskoj i hrvatskim građanima, a moći će samovoljno procjenjivati na što se odnosi Istanbulska konvencija. To je za mene dodatni gubitak suvereniteta. Osim toga, pitanje je koliko je Hrvatska spremna ispunjavati obveze koje joj se nameću", rekao je. Dodaje i da u Mostu nema jednoumlja te će mostovci o Konvenciji glasovati kako bude svatko od njih želio. Istanbulskom konvencijom premijer će se, uvjeren je Petrov, pokušati obračunati sa svojim neistomišljenicima u HDZ-u te maknuti fokus s Agrokora.

Rekao je i da je tragedija ono što se dogodilo ljudima čije su kuće stradale u poplavama, ali da je veća tragedija ono što se ne događa u sektorima koji su zaduženi za taj problem.

"Hrvatske vode u programu od 2014. do 2020. imaju mogućnost povući 225 milijuna eura za obranu od poplava, dosad nije povučena niti jedna kuna. Dakle, imaju još dvije godine, a plan obrane od poplava grada Karlovca traje već desetljećima", rekao je. Dodao je i da Hrvatske vode među ostalim na raspolaganju do 2020. imaju milijardu i 49 milijuna eura, a da je dosad povučeno dva posto sredstava. "To dovoljno govori koliko su sposobni kadrovi koje je u tom trenutku politika stavljala", kazao je.

"Meni je iskreno izuzetno teško kad vidim te scene, kada vidim ljude koji se pate. S druge strane mislim da je jako neprilično od predsjednika Vlade da iskorištava taj jad ljudi, doći se slikati na teren, govoriti kao da se to događa u filmu jer očito je njemu sve poput filma. Požari su mu bili atraktivni, interesantni, ovo mu se događa u filmu. Ja ne bih volio da Hrvatska živi u nekoj paralelnoj stvarnosti, u nekom filmu. Neka konačno počnu koristiti sredstva koja su im na raspolaganju, neka se uhvate ukoštac s realnim problemima", poručuje.

Na pitanje o tome može li SDP, koji je pokrenuo interpelaciju o radu Vlade zbog neprovođenja reformi, očekivati podršku Mosta, Petrov je uzvratio kako aktualna vlada ne uživa podršku njegove stranke te će to pokazati glasovanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!