09:34 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Petrov: Tko piše hrvatsko-ugarsku nagodbu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad zahtjevima za stankom. Potom je nastavljena rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Hrvatski sabor nastavio je današnji rad zahtjevima za stankom. Potom je nastavljena rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Božo Petrov
(MOST) zamolio je da mu se kaže tko danas piše hrvatsko-ugarsku nagodbu. Nije slučajno da je premijer na aktualnom satu govorio da se s Mađarima pregovara u vezi s Inom. Mi smo se isto upitali kao i hrvatska javnost - tko s kim pregovara, koje je hrvatsko stajalište po tom pitanju te ima li nekih zaključaka, rekao je Petrov. 

Zatim su se dogodile dvije bitne situacije oko tvrtki vezanih za Inu - Ine Rafinerije Sisak i Petrokemije. Kad posložite kockice i kad gledate širu sliku onda shvatite da zapravo postoji ucjena neisporukom plina Petrokemiji da bi Hrvatska pristala da se ugasi Rafinerija u Sisku. Zanimljivo je da kada to tako zaključite onda se dogodi da Mađari došapću Nacionalu za tajni sastanak. 

Jedan od zaključaka sa sastanka je da se Rafinerija Sisak gasi. A svi saborski zastupnici dobili su na uvid rezultate poslovanja Rafinerije Sisak i vidjeli su da ona može poslovati uredno
, kazao je među ostalim Božo Petrov.

Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) nakon stanke govorio je o reformi pravosuđa. Na saborsku govornicu došao je s bijelom trakom oblijepljenom oko lakta. Rekao je da ona služi da se podsjetimo na 75 žrtava Hrvata u Tovarniku koje su ubili veliko srpski imperijalisti. Danas je 20. godišnjica. S obzirom da je današnja tema pravda da se prisjetimo zločina za koje nitko nije odgovarao, naglasio je.

Najveća prijetnja Hrvatskoj su bivši kadrovi i kriminalne skupine koje su se udružile nakon i za vrijeme Domovinskog rata, da preuzmu državu. Korupcija i disfunkcionalna država - to su te prijetnje. Imamo pravosudnu konfuziju, nedorečene zakone, dvojbene zakone, izmjene, dopune, beskrajne, ništa se ne riješava. Zdravi, ekonomski sustav ne može postojati unutar disfunkcionalnog pravnog sustava. Nema investicija. Dok se to ne riješi ekonomija će ostati gdje je, rekao je. 

Kad govorimo o nepotizmu, imam dokumet u kjem piše da je Vrdoljak svojoj firmi i ženi priskrbio 50 milijuna kuna. Što se dogodilo od onda? U HEP je stavio svakoga - od pizza majstora do kućnog ljubimca, nikome ništa, zaključio je.


Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na govor Bože Petrova i kazao da Hrvatskom vlada Vlada Republike Hrvatske, odnosno onaj tko je po Ustavu dužan brinuti o političkim i gospodarskim interesima RH. I dok upravlja Hrvatskom posve je jasno i jedino moguće da razgovara sa svim onim gospodarskim subjektima i njihovim upravama koje su od posebnog strateškog interesa za Hrvatsku, kazao je među ostalim Bačić. 

Da bilo tko drugi razgovara meni bi bilo čudno i očekivao bih da vi postavite pitanje o tome, izjavio je Bačić i dodao da se provodi postupak izbora konzultanta koji će savjetovati Vladi kako i na koji način otkupiti udio MOL-a u Ini, dodao je.

Osvrnuvši se na Rafineriju Sisak Bačić je kazao da je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio da kada je rafinerijski biznis u Ini u pitanju i kada je u pitanju sudbina Rafinerije Sisak - Vlada RH smatra kako treba očuvati rafinerijski biznis u toj kompaniji, posebno u Sisku te da Ina ostane vertikalno integrirana hrvatska kompanija. To je ono na čemu radi Vlada RH, istaknuo je.

Govoreći o Petrokemiji Bačić je kazao je da je Ina zajedno s PPD-om glavni dobavljač Petrokemije.

Anka Mrak-Taritaš naglasila je da je stvarni život izvan Sabornice. Ispričala je kako ju je neki dan na Jelačić placu gospođa u poznim godina upitala što se radi gore u Saboru. "Što je to rodna ideologija? Dok vi raspravljate o rodnoj ideologiji u ovoj zemlji muževi tuku žene, zlostavljaju svoje obitelji i mlade žene nemaju izbora, rekla mi je", prepričala je Mrak Taritaš.

"Stoga pozivam s ove govornice, iako sam to i pitala na aktualnom satu našeg prmijera, da ima malo hrabrosti i da pošalje Istanbulsku konvenciju u Sabor u ratificiranje. Zamislite samo koliko hrabrosti treba ženama da izađu, da kažu da su zlostavljane", rekla je Mrak-Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!